Yury R foto 2MEĐUNARODNI FESTIVAL KAMERNE MUZIKE u Guarneriusu

U četvrtak, 13. novembra 2014. godine u Centru lepih umetnosti Guarnerius biće održan jednovnevni Međunarodni festival kamerne muzike, koji će okupiti vrhunske mlade muzičare koji beleže velike uspehe na inostranoj ceni, a nemaju čestu priliku da se predstave i domaćoj javnosti.
Događaj koji će svakako obeležiti festival, a koji su mnogi nazvali i koncertom jeseni, je gostovanje mladog ruskog virtuoza, najboljeg mladog violiniste današnjice, JURIJA REVIČA, koji je sinoć (utorak, 11. novembar) održao fantastičan koncert na niškom NIMUS-u i oduševio publiku koja ga je nekoliko puta vraćala na bis.
Festival će biti održan pod pokroviteljstvom Skupštine grada Beograda, a u organizaciji Guarneriusa.

Filip i Jovana foto 2Program festivala započinje u 18 časova koncertom FILIPA TOMIĆA, jednog od naših najboljih i najprespektivnijih violončelista, koji će nastupiti sa pijanistkinjom JOVANOM RADOVANOVIĆ, a program koncerta donosi kompozicije Mjaskovskog, Šumana, Glinke i Paganinija.
Dvoje vrhunskih mladih muzičara, dobitnika brojnih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja, je njihovo akademsko usavršavanje odvelo u inostranstvo, gde već godinama uspešno grade koncertne karijere.
Filip Tomić je već imao priliku da u svoju biografiju ubeleži nastupe u čuvenom Karnegi Holu, kao i koncerte širom Evrope, u Seulu i Vijetnamu, gde je 2012. godine kao solista nastupao sa orkestrom opere u Ho Ši Minu.
Jovana Radovanović pored izuzetno uspešne izvođačke karijere u kojoj su nastupi i pobede na internacionalnim takmičenjima „Val Tidone Young Talents Competition“ u Italiji i „Grand prix“ u Ženevi, je i veoma cenjeni pedagog.
U 20 časova, scenu Guarneriusa će po prvi put osvojiti mlada zvezda svetske koncertne scene, 23-godišnji Moskovljanin JURIJ REVIČ (Yury Revich), miljenik domaće publike koja je do sada imala priliku da ga pozdravi tri puta, uvek u prepunom Kolarcu. Revič za Beograd uvek pronađe mesta u svom koncertnom rasporedu, a kako kaže, posebno mu je drago da posle Velike sale Kolarčeve zadužbine, premijerno pozdravi publiku i u intimnijem, kamernom prostoru Guarneriusa, za koji smatra da nosi posebnu magiju za izvođača, kao i za posetioce.
Uz sjajnu pijanistkinju NATALIJU MLADENOVIĆ, mladi ruski virtuoz koga od malena nazivaju „mladim Paganinijem“, uz komentar da je „rođen da vlada koncertnom scenom“, izvešće veoma virtuozan program, koji na najbolji način dočarava raskoš njegovog talenta – publika će uživati u popularnim kompozicijama Paganinija, Sarasatea, Ravela, Pergolezija i Tartinija.
Za beogradski koncert Jurija Reviča vlada veliko interesovanje, a mladi violinista sa posebnim uzbuđenjem očekuje novi susret sa beogradskom publikom, prema kojoj oseća izuzetnu naklonost.
Revič je poznat kao svestran umetnik, koji se sa velikim uspehom bavi i pisanjem, režijom, plesom, odnedavno i pedagoškim radom, ali posebnu energiju ulaže u humanitarni rad, kao i u promociju svojih mladih kolega. Upravo sa tom idejom, Revičev koncert u Guarnerisu donosi i nekoliko nastupa iznenađenja – Juriju će se u izvođenju nekih kompozicija, na sceni pridružiti violončelisti Nemanja Stanković i Filip Tomić, dok će mlada violinistkinja Jelena Horvat, jedna od najboljih učenica Škole za muzičke talente u Ćupriji, dobiti priliku da se predstavi publici.

Povezana vest:  Detaljan portret slavne glumice i princeze u knjizi "Grejs Keli i draž ljubavi"

PROGRAM FESTIVALA KAMERNE MUZIKE U GUARNERIUSU – četvrtak, 13. novembar 2014.
18.00 – Filip Tomić (violončelo) i Jovana Radovanović (klavir)
20.00 – Jurij Revič, violina (Rusija) i Natalija Mladenović, klavir (Rusija/Srbija)
gosti – Nemanja Stanković (violončelo), Filip Tomić (violončelo) i Jelena Horvat (violina)