beogradjanke koriceNagrada „Vodič za život“ pripala Igoru Marojeviću

Nagrada „Vodič za život“ za najbolji urbani narativ objavljen između dva sajma knjiga u Beogradu pripao je Igoru Marojeviću za knjigu priča „Beograđanke“ u izdanju Lagune.
Knjiga proze „Beograđanke“ u sasvim novom stilskom i tematskom ključu veoma uspešno oslikava jednu od možda najlepših osobenosti celokupne Marojevićeve umetničke proze – subverzivnost, razbijanje stereotipa i lažnih mitova, bunt, nepristajanje na rutinsko, okoštalo, kao i nekrtitičko prihvatanje nametnutih obrazaca koje nameću pojedinci, institucije, pa i društveni sistem u celini, navodi se obrazloženju žirija.
Prema mišljenju žirija, u čijem su sastavu bili Danka Milošević, Milena Đorđijević i Dušan Nedeljković, ova zbirka priča pokazuje kako umetnička proza, i kada se ne bavi istorijskim narativima, može biti angažovana i subverzivna problematizujući teme koje su na margini društvene i političke realnosti.
„Beograđanke“ razbijaju mitove i predrasude o Beograđankama na različitim nivoima – intimnom, emotivnom, psihološkom, a onda i društvenom i socijalnom, dodaje se u obrazloženju.
Ova zbirka priča, kako je navedeno, problematizuje jednu od suštinskih zavera savremenosti – lažnu emociju, odnosno njeno odsustvo koje postaje plodno tle za svakojaka zla.
Druga važna i na jezičko-stilskom planu uspešno ostvarena tema jeste virtualna realnost, kao nova scenografija na kojoj se „Beograđanke“ bore za svoju individualnost, ocena je žirija.
Po mišljenju žirija, ove priče govore da različitih starosnih dobi i obrazovanja, moderne ili konzervativne, iako ponekad preljubnice, Beograđanke nisu (više) raskošne zavodnice, jer novo vreme postavlja nove izazove.
U uži izbor za nagradu „Vodič za život“ušao je i roman „Pristaništa“ Vladana Matijevića u izdanju Agore.

Povezana vest:  Predstava: "Staklena menažerija" 18. i 19. marta u Domu omladine