MAJSTORI BAROKA I KLASIKEMajstori baroka i klasike na Kolarcu 4. decembra
 
Proslavljeni srpski violinista Jovan Kolundžija i jedan od najpoznatijih flautista današnjice Klaudio Arimani iz Španije sa Gudačima Sv. Đorđa održaće koncert „Majstori baroka i klasike“ u Kolarčevoj zadužbini u četvrtak, 4.decembra.
 Nakon prvog velikog novogodišnjeg koncertnog projekta 1994. godine kada je sa Beogradskom filharmonijom i Gudačima Sv. Đorđa izveo program „Deset veličanstvenih“, deset violinskih koncerata za samo četiri dana, projekata „Volite li Betovena“, „Bravisimo maestro Mocart“, „U čast velikom Bramsu“, violinista Kolundžija nastavlja svoju seriju novogodišnjih koncerata.
 Violinista koji mnogo više svira u inostranstvu nego u rodnom gradu na današnjem susretu sa novinarima u Centru lepih umetnosti Gvarnerius rekao je da se veoma raduje decembarskim koncertima jer su Kolarčeva zadužbina i beogradska publika za njega posebni.
 -Ove godine je na programu Vivaldi i Mocart. Kada uđete u neke zrele godine osećate se jako odgovorni da svirate što bolje možete. Na ovoj sceni sam prisutan toliko godina da mnoge generacije i mnogi od vas novinara pamte, nije jednostavno odabrati program – kazao je Kolundžija.
 Vivaldijeva „Godišnja doba“ svirao je nekoliko puta tokom karijere u Beogradu, misli da je potrebno napraviti vremensku distancu od prethodnih izvođenja, poslednji put je to bilo pre 20 godina.
 -Vivaldi traži da budete mladi, da imate energije. Ja ću probati da budem mlad, toliko energije treba za „Godišnja doba“ da to pršti od virtuoziteta, ovo će biti klasično izvođenje sa Gudačima Sv. Đorđa, sjajnim ansamblom sa kojim volim da radim – ispričao je Kolundžija.
 Popularni violinista posebno se raduje što je gost koncerta flautista svetskog nivoa Arimani, jedan od najboljih stilista kada se radi o Mocartu.
-Ovo ne govorim slučajno, znam da Rampal (legendarni flautista Žan Pjer Rampal) ne bi zaveštao svoju flautu svom najboljem studentu da to nije tako. Mislim da će njegova interpretacija Koncerta za flautu u G -duru sa Gudačima Sv.Đorđa biti primer kako delo treba da se shvati ako ga je napisao Mocart – rekao je Kolundžija.
 Siguran je da će se publici dopasti ovo izvođenje jer Arimani ima jako zavodljiv ton flaute i savršeno izvođenje, smatra violinista Kolundžija koji iza sebe ima zavidnu svetsku karijeru i više od četiri hiljade održanih koncerata u zemlji i svetu.
 Kolundžija je osnivač Centra lepih umetnosti Gvarnerius koji nosi ime po Gvarneriusovoj violini iz 1754. godine, na kojoj svira poslednjih dvadesetak godina.
 Za njega ovaj Centar, u koji je od otvaranja 2001. godine uložio sav novac zarađen od koncertnih nastupa širom sveta, ima posebno značenje. Iako je prošle godine odlukom vlade Gvarnerius dobio status Ustanove kulture od nacionalnog značaja, od ministarstva kulture ne dobija nikakva sredstva i sada je na ivici opstanka.
 -Ne bi voleo da ovo bude naše poslednje viđenje u Gvarneriusu ali to nije nemoguće da se desi jer je finansijska situacija prosto takva da ja više ne mogu svirajući da obezbedim četiri hiljade evra mesečno za održavanje ovog prostora – rekao je Kolundžija.
 Ispričao je da traži rešenje, bio je i kod gradonačelnika Siniše Malog, on je rekao da će da pomogne da se nađe neko rešenje ali to mora da bude takvo rešenje u kome Gvarnerius može lakše da posluje jer zaslužuje da traje.

-Uloženo je mnogo vremena i truda ali se lako za mesec dana može srušiti sve i neko će drugi graditi sve ispočetka ali mislim da je to onda mnogo teže jer su počeci najteži, bilo bi najlepše da ovo mesto nastavi da traje – kazao je Kolundžija.

Povezana vest:  Beč – „Waxit umesto Brexit“ u muzeju Madam Tiso