Ingoma Rwanda„Odjeci…“ iz Afrike u Muzeju afričke umetnosti
 
Muzej afričke umetnosti priredio je izložbu „Odjeci…“ iz zvučnog arhiva Kraljevskog muzeja za Centralnu Afriku (Belgija) koja će pred posetiocima biti do 20. decembra.
Fokusirajući se pre svega na svojevrsnom „ears-on“ pristupu nematerijalnoj baštini, zaiteresovani su u prilici da čuju izbor zvučnih zapisa koji se čuvaju u arhivi Tervuren Muzeja, a koji dolaze sa šireg područja centralne Afrike.
Taj Muzej poseduje više od 8.500 tradicionalnih muzičkih instrumenata iz Centralne Afrike i više od 37.000 zvučnih snimaka, što ga čini jednim od najvećih zvučnih arhiva u Evropi.
U Muzeju afričke umetnosti je predstavljeno devet retkih snimaka iz Ruande, Gabona, Burundija i Konga iz perioda od 1973. do 2013. godine.
Ova izložba zvuka insistira na samom „doživljaju“ zvučnog zapisa, ali ne zanemaruje „etnografske realnosti“ – vreme, mesto i način kreiranja tog zapisa.
Time se preispituje kako angažovanjem pre svega čula sluha, odnosno zapostavljanjem pritom primarne uloge koju vid i vizuelno imaju u muzejskom kontekstu, aktivno ljudi slušaju i (neminovno) iznova interpretiraju muzealiju.
Izložba je rezultat uspostavljanja Protokola o saradnji između beogradskog Muzeja afričke umetnosti (MAU) i Kraljevskog muzeja za centralnu Afriku (KMCA) – Tervuren, u Briselu.
Povezana vest:  Dvadeset godina od smrti velikog glumca Mije Aleksića