Kolaraceva_zaduzbinaSutra promenadni koncert Beogradskog duvačkog orkestra

 

Beogradski duvački orkestar održaće sutra, povodom 15. godišnjice postojanja, promenadni koncert u velikoj sali Kolarčeve zadužbine, najavio je organizator, Kulturni centar Beograda.

Orkestrom duvača, koji čine 43 muzičara, dirigovaće stalni dirigenti Vladimir Mustajbašić i Aleksandar Đurov.

Već nekoliko godina Beogradski duvački orkestar održava promenadne koncerte na Trgu Republike, u organizaciji KCB-

Promenadni koncert biće održan u našoj najlepšoj i najakustičnoj sali, Kolarčevoj zadužbini.

Prema rečima dirigenta Mustajbašića, iako po zvaničnim merilima 15. godišnjica nije jubilej, za orkestar i njegove saradnike i te kako jeste jer toliko trajanje na ovom prostoru i kulturnom okruženju i sa više nego skromnim materijalnim mogućnostima, bilo je moguće zahvaljujući entuzijazmu članova orkestra i njegovih prijatelja.

Povezana vest:  „The Mystery of Banksy – A Genious Mind“ u Beču

-Svečani povod i izuzetna koncertna dvorana Kolarčeve zadužbine uslovile su i omogućile izbor programa simfonijskog tipa, repertoar originalno komponovan ili prerađen za duvački orkestar.

Reč je o „Promenadi“ iz ciklusa „Slike sa izložbe“ Musorgskog, Koncertu za Tubu Gregsona, „Velikoj čočečki“ iz baleta „Koštana“ Konjovića, „Fantaziji brilijante“ iz opere „Karmen“ Bizea, Džez sviti Šostakoviča i Koncertu za marimbu Rida – kazao je dirigent Mustajbašić.

Povezana vest:  Izložba originalnih strip tabli i ilustracija Dražena Kovačevića u galeriji Grafičkog kolektiva

Kao solisti na promenadnom koncertu nastupiće Jasmina Živić, flauta, Miona Backović, marimba, Zoltan Lukačević, tuba, Vladimir Jovanović, Srđan Đaković, Nenad Ninković, Borislav Veličković i Jovan Savić, trube.

Beogradski duvački orkestar je jedini civilni koncertni ansambl ove vrste u zemlji, osnovan sa ciljem da obnovi tradiciju promenadnih koncerata u dvoranama i na otvorenom prostoru.

Osnivači i članovi orkestra su istaknuti muzičari iz simfonijskih orkestara Radio-televizije Beograd, Beogradske Opere, Beogradske Filharmonije, Umetničkog ansambla Vojske „Stanislav Binički“, Pozorišta na Terazijama, Reprezentativnog orkestara Garde i bivšeg Orkestra Vazduhoplovstva, studenti i profesori muzičkih škola i Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Povezana vest:  Anime simfonija 12. aprila na Kolarcu

Kako je kazao Mustajbašić, ova tradicija datira u Srbiji od 1831. godine kada je Knjaz Miloš Obrenović, sa kapelnikom Josifom Šlezingerom, osnovao u Kragujevcu prvi orkestar evropskog tipa ‑Knjaževsko – srpsku bandu“.

Ulaz na koncert je slobodan.