56Africki murali zidovi su oslikani stepenastim Litema motivom narod Basoto JuznaAFrika„Tradicionalni murali Afrike“ u Muzeju afričke umetnosti

U Muzeju afričke umetnosti u utorak 30. decembra biće otvorena izložba „Tradicionalni murali Afrike“, na kojoj će biti prikazane fotografije slikanih, reljefnih i mozaičkih ukrasa na arhitekturi – delovima eksterijera i enterijera kuća i čitavih naseobina iz različitih delova afričkog kontinenta.
Kako je saopšteno iz Muzeja, autorka izložbe je Nataša Njegovanović Ristić, viši kustos, a izložbu će otvoriti profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu Čedomir Vasić.
Murali kao umetnička forma predstavljaju vekovnu tradiciju, a po izuzetnim likovnim dometima izdvajaju se ostvarenja umetnica naroda Igbo (Nigerija), Gurunsi (Burkina Faso i Gana), Ndebele i Basoto (Južna Afrika).
Izložba „Tradicionalni murali Afrike“ svedoči o specifičnostima umetničkog izraza afričkih muralistkinja koje poput slikarskog platna oslikavaju zidove kuća, sadržavajući istovremeno elemente tradicionalnog kanona i duh modernosti od kojih polaze savremeni afrički umetnici.
Za publiku će izložba biti otvorena do 10. jula 2015. godine.

Povezana vest:  Predstava "Otac na službenom putu" večeras u Ateljeu 212