Nikola Milica Dusan fotoZavršni koncert trećeg ciklusa „Gvarnerius i FMU nagrađuju“

Centar lepih umetnosti Jovana Kolundžije Gvarnerius i Fakultet muzičke umetnosti koncertima najboljih mladih muzičara od 25. do 27.decembra zatvoriće treći ciklus „FMU i Gvarnerius nagrađuju“.
Završni koncerti treće sezone ciklusa koncerata koji promoviše najbolje studente FMU biće održani od sutra do 27. decembra u Gvarneriusu. Troje izuzetnih mladih umetnika, zatvoriće seriju od 12 koncerata na kojima je publika od septembra imala priliku da čuje 14 najtalentovanijih studenata FMU.
Ciklus koncerata „FMU i Gvarnerius nagrađuju“ pokrenut je 2012. godine, sa ciljem da se najboljim studentima ovog fakulteta omogući da kroz solistički nastup, svoj talenat i izuzetan trud uložen u postizanje vrhunskih rezultata, predstave javnosti, kao i da se skrene pažnja publike i medija na njihove uspehe, istaknuto je u najavi Gvarneriusa.
U Centru lepih umetnosti tokom tri godine u okviru ovog ciklusa predstavljeno je 39 mladih umetnika, studenata osnovnih, master i doktorskih studija, sa odseka za gudačke i duvačke instrumente, klavir i solo pevanje.
Priliku da nastupe u Gvarneriusu dobili su samo najbolji mladi muzičari, svi učesnici ciklusa su dobitnici prestižnih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima, kao i nagrada iz fondova fakulteta.
Svi koncerti počinju u 20 časova, a ulaz je slobodan. Sutra uveče nastupiće pijanista Nikola Avramović za koga je ova godina bila naročito uspešna. Bio je polufinalista na prestižnom takmičenju „Jeunešes Musicales“ u Beogradu, pobedio je na audiciji za „Yamaha“ stipendiju, dobitnik je i nagrade iz fonda „Olga Mihajlović“ za najtalentovanijeg studenta klavira, a upravo je primljen na master studije na prestižnom Royal College of Music u Londonu, i to uz punu stipendiju za obe godine studija.
Avramović će na solističkom koncertu izvesti kompozicije Betovena, Lista i Rahmanjinova.
U petak, 26. decembra iz Barselone na scenu Gvarneriusa stiže sopran Milica Jovičić sa programom pod nazivom „De Espagna vengo“ koji će dočarati duh Španije. Mlada umetnica je nakon osnovnih i master studija solo pevanja u Beogradu, trenutno je na specijalističkim studijama Konzervatorijuma Liceu u Barseloni.
Dobitnica je brojnih nagrada, a nastupala je i van Srbije i u Kini, gde je ovog proleća sa plesnim ansamblom Frula, kao vokalni solista gostovala u nekim od najvećih kineskih pozorišta.
Koncertom u subotu, 27. decembra, jedan od najboljih mladih srpskih violinista Dušan Panajotović zvanično će zatvoriti treću sezonu ciklusa „FMU i Gvarnerius nagrađuju. Ovaj mladi nagrađivani umetnik sa uspehom nastupa u zemlji i inostranstvu, svirao je u čuvenim koncertnih salama kao što su pariski Gavo i Berlinska filharmonija.
Od nagrada izdvaja se prva nagrada na prestižnom međunarodnim takmičenju muzičkog festivala „Summit festival Burgos“ u Španiji, a nekoliko puta je proglašavan za najboljeg studenta violine na FMU.

Povezana vest:  CRNA PTICA - nov roman za tinejdžere u izdanju Kreativnog centra