AKADEMIJA EDUKATIVA FOTOHumanitarno veče Akademije Edukativa u Gvarneriusu

Pevačka grupa Akademija Edukativa iz Beograda u duhu prazničnog darivanja održaće u ponedeljak, 29. decembra humanitarno veče u Centru lepih umetnosti Gvarnerius.
Hor Akademije Edukativa održaće koncert starogradskih pesama pod nazivom
„Pod fenjerima beogradskih noći“ a u galeriji Gvarneriusa posetioci će moći da pogledaju izložbu radova polaznica kursa slikanja na svili Akademije Edukativa, najavio je Gvarnerius.
Biće izloženi radovi polaznica kursa slikanja na svili Akademije Edukativa, a autor izložbe i voditelj kursa je Marija Dimitrijević. Među izlagačima će biti Vesna Filipović, Snežana Zlatanović, Ljiljana Obradović, Gordana Nešović, Lidija Obradović i Dušanka Radaković, koje će izložiti unikatne radove na svili, rađene u tehnikama serti, batik i shibori.
Za svoje radove autorke su inspiraciju pronalazile u radovima starih majstora, umetnosti 20. veka i umetnosti različitih kultura.
Gosti humanitarnog koncerta biće članovi Umetničkog centra „Talija“, a celokupan prihod od prodaje ulaznica i priloga, biće doniran Domu penzionera Bežanijska kosa.
Pevačka grupa Akademije Edukativa deluje šest godina pod dirigentskom palicom Zorice Đergović, koja ih prati na klaviru ili klavijaturama i saradnju Jasne Hinić koja peva i prati grupu na gitari.
Na repertoaru pevačke grupe su starogradske pesme, ruske romanse, srpske rodoljubive pesme i pesme duhovnog karaktera. Grupu čini 15 ženskih glasova i slepi pevač Ranko Burić, izrazitih vokalnih kvaliteta.
Svi članovi hora zalažu se i za očuvanje srpskog kulturnog blaga, za koje smatraju da je ozbiljno ugroženo agresivnim naletima pop muzike.
Vokalna grupa imala je brojne nastupe, ove godine izdvajaju se koncerti u Ruskom domu, kući Đure Jakšića, Etnografskom muzeju, RTS-u, manastiru Manasija.
U nastupajućoj godini, očekuju ih gostovanja u Srpskom kulturnom centru u Parizu, Temišvaru, kao i nastup u Kolarčevoj zadužbini na Svetosimeonovskoj akademiji.

Povezana vest:  „Pseće godine" – kapitalni roman Gintera Grasa od sutra u prodaji