otvaranje_17medj-decijeg_festivalaSinoć otvoren 17. Međunarodni festival pozorišta za decu
Sinoć je u prepunoj sali scene „Jadran“ Narodnog pozorišta u Subotici otvoren 17. Međunarodni festival pozorišta za decu koji će trajati dо 22. mаја.
Festival je sinoć, u 20.00h, na sceni „Jadran“ Narodnog pozorišta u Subotici, otvorio Nikolaj Naumov, dekan Fakulteta za lutkarstvo iz Sankt Peterburga rečima: -Kakva će postati naša deca, odrediće kakvo će biti naše društvo. Zato veliko hvala festivalu koji radi velik i važan posao.
Na otvaranju Festivala, uručene su nagrade za životno delo za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu „Mali princ“ ovogodišnjim dobitnicima – Nikolaju Naumovu i Igoru Bojoviću, upravniku pozorišta Pinokio iz Beograda.
Na ceremoniji je uručena i Povelja doživotnom počasnom predsedniku Saveta Festivala akademiku prof. dr Henriku Jurkovskom, inače ovogodišnjem predsedniku međunarodnog žirija Festivala, a nagradu je uručio direktor Festivala Slobodan Marković.
-Veoma sam iznenađen nagradom, priznajem. Ipak, najveće priznanje su vaše poštovanje i nasmešena lica koja se nalaze preda mnom – izjavio je Jurkovski.
Pokrajinski sekretar za kulturu Milorad Đurić rekao je na otvaranju da je održavanjem Festivala Subotica potvrđena kao jedan od centara dečje umetnosti u Vojvodini i šire, a gradonačelnik Subotice Saša Vučinić podržao je inicijativu Festivala da se u Subotici otvori lutkarska akademija.
U okviru ceremonije otvaranja Festivala nastupili su studenti Visoke akademije dramskih umetnosti iz Bratislave, hor „Melodium“ iz Novog Sada koji je izveo festivalsku pesmu, kompoziciju Arsena Dedića „Pustite decu nek rastu“, kao i brojni gosti iz zemlje i inostranstva.
U okviru Takmičarkog programa Festivala ove godine će biti prikazano 20 predstava za decu iz 13 zemalja (Slovenija, Izrael, Španija, Češka, Francuska, Rusija, Belorusija, Mađarska, Poljska, Rumunija, Bugarska, Slovačka i Srbija) i to na dve lokacije – u Narodnom pozorištu (scena „Jadran“) i u Pozorištu „Deže Kostolanji“.
Povezana vest:  Za kraj pozorišne sezone lutkarska predstava „Mačak u čizmama" i 50% popusta na ulaznice za vikend predstave u Malom pozorištu „Duško Radović"