Ljiljana-Sunjevaric-ilustracijaIzložba „PRIZORI“ Ljiljane Šunjevarić u Galeriji Doma omladine Beograda

Slike Ljiljane Šunjevarić iz serije Prizori izvedene su kao koncept dekonstrukcije niza kadrova (ili scena) preuzetih iz filmografije A.Tarkovskog u kojima se na doslovan način prikazuju apstraktni događaji u otvorenom prostoru (pejsažu) ili određene radnje izvučene iz razumljivog konteksta: čovek leti balonom, žena radi nešto u šumi, santračom se nešto prenosi preko reke, kuća gori…
Ovi prizori su oblikovani kao sugestije odnosa čoveka i prostora ili čoveka i događaja bez ideje da se ostvari narativna logika u njihovom čitanju već su pre stvarani sa namerom da se oblikuju mistični konteksti u kojima se zabeleženi jednostavni događaji egzistencije. Za posmatrača ti prizori su jasna sugestija puke ljudske zapitanosti nad sopstvenim (dramatičnim) postojanjem i njegovim smislom.
Predlošci preuzeti iz filmografije konceptualno su prošireni na elemente ličnih sećanja autora na prizore iz sopstvenog života („Most na Uvcu“), čime se vrši poistovećivanje osećanja lične egzistencije i percepcije specifičnih filmografskih artefakata. U postupku slikanja nema razlike u oblikovanju lično osmišljenih prizora i predložaka.
Slike Lj. Šunjevarić su velikog formata i na veoma zanimljiv način aktuelizuju pitanje slikarstva u kontekstu savremene umetnosti a naročito u kontekstu lokalne scene savremene vizuelne umetnosti. Slikane su specifičnom i autentičnom tehnikom koja se u izvesnom smislu dosledno poistovećuje sa načinom razumevanja pitanja egzistencije unutar filozofije i teozofije Tarkovskog. Kao oblik aktivnog slikarskog delovanja kao proizvodnje prizora i isticanja materijalne komponente tog čina te slike pokušavaju da slikarske postupke poistovete sa životnim delovanjem i neposredovanom egzistencijom.

Povezana vest:  Dramska grupa Srednje tehničke PTT škole sutra u DOB-u

Otvaranje u četvrtak, 22. januara u 19:00
Izložba je otvorena do 05. februara 2015. u Galeriji Doma omladine Beograda