ARF 1686 LargeU ULUS-u otvorena retrospektivna izložba Mila Dimitrijevića

Posle 20 godina od poslednje samostalne izložbe, porodica beogradskog akademskog slikara Milivoja Mila Dimitrijevića uz podršku ULUS-a, pripremila je retrospektivnu izložbu njegovih dela stvorenih tokom četiri decenije uspešnog rada.
Izložbu u galeriji ULUS su otvorili kustos Natalija Cerović i književnik Kosta Dimitrijević, a svečanom otvaranju su prisustvovali mnogobrojni prijatelji i poštovaoci umetnosti našeg poznatog akademskog slikara.
Publika će imati priliku da vidi 25 ulja na platnu, a najveću pažnju će privući najpoznatija slikarska kompozicija „AKATIST“ koja se nalazi u zbirci Narodne biblioteke Srbije, kao i slika „KARL APEL U VIZANTIJI“, omaž poznatom holandskom slikaru.
Milivoje Milo Dimitrijević je bio slikar moderne opservacije sa naglašenim osećajem za savremenu harmoniju, izrazitog kolorita, ekspresivnih predela sa elementima vizantijskog kulturnog nasleđa i našeg fresko-slikarstva.
Izložba će trajati do 10. februara.

Povezana vest:  BDP poklanja za 8. mart - kupiš jednu, drugu kartu dobiješ gratis

Karel Apel u Vizantiji LargeB I O G R A F I J A

Milo Dimitrijević (1929.-1997.) rodjen je u Beogradu. Posle gimnazije završio je Fakultet likovnih umetnosti (1953.) i treći stepen (Specijalka) na istom fakultetu u klasi Nedeljka Gvozdenovića. Bio je član, a u jednom periodu i predsednik Udruženja likovnih umetnika Srbije. Godine 1958. je bio na jednogodišnjim studijama slikarstva u Amsterdamu, kod slikara Karel Appela, kao stipendista holandske komisije za kulturne veze sa inostranstvom.
Kao službenik Narodnog muzeja u Beogradu, 1959. godine završava kvalifikacioni državni ispit iz Konzervacije i Restauracije slika, ikona i fresaka.
Od 1962.g. je profesor Likovnog obrazovanja i Istorije umetnosti na Institutu za pejzažnu arhitekturu na Šumarskom Fakultetu, Univerziteta u Beogradu.
Umetnička aktivnost sadrži profesionalnu izlagačku delatnost, te je ostvario 10 samostalnih izložbi u zemlji i dve u inostranstvu. Paralelno sa umetničkim delatnostima bavio se društvenim aktivnostima u kulturi, likovnom estetikom, publikacijama, esejistikom, ilustracijama i pedagoškim radom.

Povezana vest:  Nova knjiga Mišela Bisija: U snu sam te volela u prodaji