Pozoriste lutaka PinokioPremijera „Princ Žabac“ u Pozorištu lutaka „Pinokio“

Pozorište lutaka „Pinokio“ najavilo je za 7. februar premijeru predstave „Princ Žabac“ bugarskih umetnika Veselina Bojdeva i Todora Valova, u režiji Valova.
Za realizaciju predstave angažovan je kompletan autorski tim iz Bugarske.
Dizajn scene, lutaka i kostima kreirala je Stefanka Kiuvlieva. Adaptaciju muzičkih dela Volfganga Amadeusa Mocarta potpisuje Plamen Mirčev – Mirona, izradu lutaka Dimitar Dimitrov, Ganka Kirilova, Iva Gikova, Anelija Sadovska, Dijana Uzunova, Petja Dimitrova
Predstavu izvode Zorana Milošaković – Tasić, Nela Nikolić, Marina Dimitrijević i Borko Sarić.
Tekst je napisan po motivima dela braće Grim. Šta je strašnije: da poljubiš žabu ili da si prinuđen da živiš u blatu, pretvoren u žabu, ima li šta gluplje od sujete, od ubeđenja da si nešto više od onoga što zaista jesi – neka su od pitanja koja postavlja ova perdstava.
Ovo je komična, romantična, naivno smešna priča o razmaženoj i svojeglavoj Princezi koja je, ipak, poljubila Žapca. Poljubac ga je pretvorio u divnog Princa, navodi se u najavi.
Reditelj Valov kaže da predstava pokazuje koliko je neophodno i važno da čovek ispunjava svoja obećanja i da stane iza svojih postupaka.
Klasična priča je ispričana u formi komične bufo opere. Publika će se susresti sa podsmehom upućenim gluposti, sujeti i snobizmu, neiskrenim rečima i lažnim obećanjima.
Predstava govori o jakom osećaju licemerstva u međuljudskim odnosima, kako u životu, tako i iza kulisa, među glumcima na sceni.
Lutkarski tipovi (kralj, princeza, veštica, princ), isto kao i tipovi glumaca sa svojim sukobima i ponašanjem, predmet su ironičnog komentara i parodije. „Princ Žabac“ je teatar u teatru. Dva plana se razvijaju uporedo i međusobno dopunjuju.

Povezana vest:  "Pesma o tri sveta" Vladimira Pištala, u tvrdom povezu i na ćirilici u izdanju Lagune - u prodaji od 30. januara