najbolje-knjige-za-decu-2014Detinjarije: Najbolje knjige za decu u 2014. godini

Učesnici ankete koju je sproveo sajt Detinjarije kao najbolje knjige za decu domaćih autora objavljene u 2014. izdvojili su „Tajnu nemuštog jezika“ Ivane Nešić, „Cipela na kraju sveta“ Dejana Aleksića, „Stilske igre“ Simeona Marinkovića i „Lovac na maslačke“ Vesne Aleksić, sve u izdanju Kreativnog centra.
Od prevedenih naslova učesnici novogodišnje ankete, sprovedene po drugi put među književnim kritičarima, piscima i izdavačima za decu o književnoj produkciji za decu u prethodnoj godini, izdvojili „Zagonetnu kuću u šumi“ švedske autorke Lene Olmark u izdanju Odiseje.
I ove godine, poznavaocima književnosti za decu – kritičarima, piscima, izdavačima i bibliotekarima obratili smo se sa pitanjem: „Koje knjige i autori su obeležili prethodnu godinu kada je dečija književost u pitanju?“, navodi se u saopštenju sajta Detinjarije. Odazvalo se 11 sagovornika, od kojih je sedmoro među najuspelija književna ostvarenja uvrstilo knjigu „Tajna nemuštog jezika“ Ivane Nešić, drugu knjigu iz serijala o avanturama dečaka Mike.
„Tajna nemuštog jezika? ocenjena je „kao veoma uzbudljivo štivo ispunjeno elementima fantastike i slovenske mitologije? dok autorka, ?demonstrira zavidno umeće fantastičnog pripovedanja, vešto prožimajući realno i fantastično.?
„Cipela na kraju sveta“ Dejana Aleksića ocenjena je kao „duhovito poigravanje formom i jezikom“ i „bajka iz koje bi i odrasli imala svašta da nauče“. Prvi je roman za decu poznatog pisca i pesnika, a zapažen je od strane šestoro anketiranih.
„Lovac na maslačke“ Vesne Aleksić, delo koje se bavi temom nekompletnih porodica, istaknuto je kao „najcelovitiji roman za mlađe uzraste“, a „Stilske igre“ Simeona Marinkovića kao „maštovita, raznolika, razigrana, originalna i edukativna“ knjiga.
Od izdanja stranih autora, četvoro sagovorika izdvojilo je „Zagonetnu kuću u šumi“ švedske spisateljice Lene Olmark. U pitanju je zbirka vešto napisanih horor priča, „značajna ne samo u smislu promocije horor žanra za decu, već pre svega zato što problematizuje dečji strah i načine na koji se deca nose sa sopstvenim demonima“.
Od knjiga domaćih autora zapaženi su još i naslovi „Čavrljanje“ Ljljane Vukić (Pčelica), „Martina velika zagonetna avanutra“Uroša Petrovića (Laguna) i „Priče od A do Š“ Simeona Marinkovića (Kreativni centar).
Izdvojile su se i knjige „Samo za tvoje uši“ Jasminke Petrović (Kreativni centar) i „Košulja dobre sreće“ Zorana Božovića (Pčelica).
Od prevedenih knjiga učesnici ankete preporučuju i treći nastavak avantura dačaka Matjea Idalfa „Matje Idalf i čarolija trnja“ (Kreativni centar), knjigu Ide Pjerolotkin „Ala Betka i čudnovate školske zavrzlame“ (Odiseja) i roman „Vilja i Razbojnikovići“ finske autorke Siri Kolu (Kreativni centar).
Preporuku anketiranih dobile su i knjige „Sedam minuta posle ponoći“ Patrika Nesa (Orfelin izdavaštvo) i „Herman“ Laša Sobija Kristensena (Čarobna knjiga).

Povezana vest:  Rouling ljuta, jer je otkrivent identitet pseudonima