Van Gogh - Starry Night - Google Art ProjectDa li je Van Gogovo „Zvezdano nebo“ slika galaksije?
 
Čuveni slikar Vinsent van Gog je davne 1889. godine stvorio jedno od svojih najpoznatijih dela ikad „Zvezdano nebo“ na kojoj je prikazao pogled kroz prozor bolnice za mentalno obolele u Francuskoj u kojoj se nalazio posle nervnog sloma.
Mnogi su u slici videli prikaz labilnog stanja u kojem se slikar nalazio u vreme njenog nastanka, ali američki umetnik i fotograf Majkl Benson tvrdi da spirale sa slike prikazuju galaksije u svemiru i da su bile inspirirane tadašnjim crtežima svemira.
Te je tvrdnje Benson je napisao u svojoj knjizi „Cosmographics“ i navodi da je posebno zanimljiva galaksija „Whirlpool“ (Vrtlog) koju je proučavao astronom Vilijam Parsons sredinom 19. veka, prenose elektronski mediji.
On je sagradio najveći teleskop u to vrijeme, čiji je prečnik bio 1,8 metara, kojim je posmatrao galaksiju i prenosio na papir njen izgled.
„Verujemo da je jedan od tih crteža Van Goga doveo do ‘Zvezdanog neba'“, navodi Benson koji smatra da je poznati umetnik crtež video ili u biblioteci ludnice ili u Parizu.
Tehniku koju je Van Gog koristio da bi stvorio vrtloge, kasnije se viđala na brojnim njegovim slikama, iako nije sigurno jesu li i one inspirirane galaksijom Whirlpool, udaljenom 23 miliona svetlosnih godina od zemlje i veličine Mlečnog puta.
To je prva pronađena galaksija sa vrtložnom strukturom.
Veza između crteža i Van Gogove slike nije novo otkriće. U junu prošle godine dr Omar Nasim sa Oksforda tvrdio je da se galaksija Whirlpool može jasno videti u središtu Van Gogove slike, iz čega se vidi da je slikar bio inspirisan poznavanjem dela Kamila Flamariona, pisca koji je popularizirao vizije Lorda Rošea.
„Flamarion je opisivao astronomske objekte kako plutaju izgubljeni u dubini neba, i bio je dirnut strahopoštovanjem i strahom koji izazivaju u tom hladnom okruženju. Van Gog je napisao sličnu rečenicu nedugo pre nego je nastalo delo ‘Zvezdano nebo'“, napisao je Nasim.
On je dodao da je Van Gog slikao noćno nebo kao sveže otkriveni astronomski fenomen koji se može videti golim oko, proširujući ljudsku maštu i percepciju stvarajući utisak da imamo teleskopske oči.
Slika „Zvezdane nebo“ se nalazi u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku.
Povezana vest:  Izložba Eme Bregović „Don’t Worry” od 12. juna u Bioskopu Balkan