Madam-Tiso-Plakat-B2Savremeni balet o Madam Tiso u Domu omladine
 
Premijera baletske predstave „Tajna Madam Tiso – dodirujući istoriju“ ruske koreografkinje i rediteljke Evgenije Veda Trofimčuk, koja je i autor libreta, biće održana 18. februara u velikoj sali Doma omladine Beograda (DOB).
Kompozitori su Rumen Bojaždijev (Bugarska) i Andrea Ferante (Italija).
Ovu koreodramu – savremeni balet u četiri čina i 24 slike izvode igrači profesionalne plesne kompanije „Akademija“ – studenti Akademije za muziku, balet, likovnu umetnost i savremenu igru, Kulturno udruženje „Amblusi“, a projekat je realizovan uz podršku Pozorišta na Terazijama, pozorišta Dadov i u koprodukciji sa DOB-om.
Naslovnu ulogu igra Evgenia Veda Trofimčuk, lik Marije Antoanete – Anja Nikolić, Luja XVI, ali i Napoleona i sina madam Tiso – Stefan Veselinović. U ansamblu su i Jovana Ješin, Nada Dvoržak, Tibor Šmit, Lara Veselinović i Filip Gajić.
Stručni konsultant je pozorišni reditelj Vladimir Lazić, filmsku scenografiju kreirao je reditelj Aleksandar Radivojević, a producent je Nemanja Jovanović.
Muzeji voštanih figura Madam Tiso poznati su širom sveta, dok fascinantan život same Mari Tiso (1761-1850), prepleten sa burnim događajima njenog vremena, većini ostaje nepoznat.
Ko je Mari Tiso, o čemu je mislila i maštala, koga je poznavala i volela i kroz šta je sve prošla, šta je zaveštala potomstvu i nama – pitanja su kojima se bavi ova predstava.
Madam Tiso je bila svedok velikih istorijskih dešavanja, a njena biografija puna je poznanstava sa najznačajnijim ličnostima toga doba u Francuskoj i Engleskoj.
Prva voštana figura koju je ova vajarka kreirala bila je figura Voltera 1777. godine.
Za vreme Luja XVI i Marije Antoanete bila je savetnik za umetnost u Versaju. Sreću i položaj na dvoru smenjuju tragedije i patnje. U vrtolgu Francuske revolucije, pod pretnjom stradanja na giljotini, prinuđena je da pravi voštane likove na smrt osuđenih pripadnika kraljevske porodice i dvorana koje je poznavala i volela.
U jednom trenutku i sama Tiso dospeva u tamnicu sa smrtnom presudom, zajedno sa lepoticom Žozefinom, koja će kasnije postati žena Napoleona i kraljica Francuske. Napoleon dozvoljava da Mari Tiso pobegne sa svoja dva sina.
Ona tada počinje novi život u Velikoj Britaniji. U Londonu se otvara prvi statični muzej voštanih figura Madam Tiso. Kasnije sinovi preuzimaju tajne voštanog iskustva i produžavaju majčin posao kao porodičnu tradiciju.
Povezana vest:  Izložba Salvador Dali – Božanstveni svetovi od 3. septembra do 14. novembra u Muzej 25. maj