Isidora Bjelica u Herceg Novom i TivtuIsidora Bjelica u Herceg Novom i Tivtu održala dve spektakularne promocije

Književnica Isidora Bjelica je posle spektakularnih promocija knjige „Spas 2″ u Beogradu, Moskvi i Stokholmu predstavila ovo delo i u Crnoj Gori: u Herceg Novom i Tivtu.

U Herceg Novom je u četvrtak, 5. februara organizovana „Čajanka sa Isidorom“ na kojoj su predstavljene knjige „Spas“ i „Spas 2″. „Čajanka sa Isidorom“ organizovana je u „Malom raju“, restoranu gde su voleli da dolaze poznati pisci i umetnici iz svih krajeva bivše Jugoslavije: Desanka Maksimović, Branko Ćopić, Zuko Džumhur, Stevan Raičković, Dušan Kostić, Matija Bećković, Momo Kapor… Gosti restorana „Mali raj“ imali su priliku da se satima druže i razgovaraju sa Isidorom Bjelicom koja je sve prisutne oduševila svojom iskrenošću i željom da svojim savetima, ličnim iskustvom i saznanjima pomogne svima kojima je pomoć potrebna.

„’Spas’ jeste knjiga koja izuzetno pomaže bolesnima, tu su uputstva kako da se alternativnim metodama izdrže i najteže terapije poput zračenja ili hemoterapije, ali to je knjiga o ljubavi i ona jeste najbolja preventiva. Ja sam presrećna što stalno dobijam pisma svojih čitalaca, uglavnom mladh žena koje su imale ljubavne probleme, i koje kažu: hvala vam, ovo je najbolji antidepresiv. Zahvaljujući ovoj knjizi ljudi prosto na vreme mogu da promene nešto u svom životu, u svojoj psihi i svom ponašanju, odnosu prema okolini, i da spreče da se fizički razbole i da spreče da budu nesrećni, jer ideja jeste da smo u harmoniji sa Bogom, okolinom i sa sobom. Spas je u tome. Svaki osećaj tuge, brige, straha ubitačan je za organizam“, rekla je Isidora Bjelica.

Povezana vest:  Knjiga za sve one kojima je teško - "Borba do pobede"

U petak, 6. februara, u galeriji ljetnjikovca „Buća“ Centar za kulturu Tivat organizovao je književno veče na kojem su predstavljene knjige „Spas“ i „Spas 2″. Sa autorkom je razgovarala Sonja Štilet, novinarka Radio Tivta. Odlomke iz knjiga čitala je glumica Katarina Krek..

Galerija letnjikovca „Buća“ u Tivtu bila je premala da bi ugostila sve ljubitelje lika i dela Isidore Bjelice koja je sve iznenadila svojom iskrenošću kada je napisala knjige „Spas“ i „Spas 2″. Knjige se mogu posmatrati kao ispovest žene koja je smrt gledala u oči, nadmudrila je i svoju pobedu podelila sa čitaocima. Književnica koja svakodnevno dobija podršku svojih čitalaca, posebno nakon ovih romana, u galeriji ljetnikovca „Buća“ govorila je da smo zaista krojači svoje sreće i da moramo da naučimo da cenimo život ma koliko bio uporan i surov.

Povezana vest:  Premijera "Nacionalne klase" u Dadovu

„’Spas 2″ se naročito bavi time kolika je greška bežanje od problema. Najveća izvorišta ljubavi su tamo gde je patnja. Cilj knjiga ‘Spas’ i ‘Spas 2’ jeste da ljudima koji nisu imali šansu da odu na neku od klinika na Tibetu ili u Japanu pokaže šta se tamo radi. Novac nije ključ ozdravljenja. Ključ ozdravljenja je u našoj psihi“, naglasila je Isidora Bjelica.

Razgovarajući s novinarkom Radio Tivta Sonjom Štilet, književnica je napravila prijatnu atmosferu na promociji.

Svaka Isidorina promocija ima interakciju s publikom što je moglo da se vidi i na ovim promocijama. Publika je imala priliku da postavlja pitanja i razgovara sa autorkom.

Bilo je ovo prvo gostovanje Isidore Bjelice u Tivtu, ali posle ovako uspešne promocije svi su ostali uvereni da će se ta noć ponoviti uskoro.

Isidora Bjelica je rođena u Sarajevu, ali je poreklom iz Crne Gore. Autorka je više od 50 knjiga, pozorišnih komada i radio-drama, a dokazala se i u režiji. Kolumnista je brojnih časopisa.

Povezana vest:  Renato Balestra u Narodnom pozorištu

Nakon svih uloga koje joj je život dodelio sigurno je da nikoga nikada nije ostavila ravnodušnim. Nazivaju je buntovnicom koja se nikada ne plaši da kaže šta misli i oseća, i da iskaže svoj stav bez obzira na posledice.

„Spas“ i „Spas 2″ su zapisi duše u najtežim trenucima, brutalno iskren ispis osećanja i misli od trenutka kada je autorka saznala da boluje od neizlečive bolesti. Knjige „Spas“ i „Spas 2″, koje su među najčitanijim od objavljivanja, ujedno su i literarni hologram Isidorine duše i lutanja tela sa najtežom dijagnozom. Njena potraga za spasom odvela ju je preko Pariza, Floride, Indije, Šri Lanke do čudesnog ostrva Egina, doma Svetog Nektarija, pravoslavnog sveca, iscelitelja neizlečivih bolesti. U novoj knjizi autorka veoma prisno i potresno pripoveda kako se suočava sa opakom bolešću za koju zapadnjačka medicina nema prave odgovore.

Potraga za isceljenjem, spasom i pomirenjem sa sobom izuzetno je lična priča koja je poznatu književnicu prikazala u sasvim novom i drugačijem izdanju.