na tebe je red„Evro-Đunti“ objavio još jedan odličan krimi roman

„Evro-Đunti“ se postarao tokom prva dva meseca ove godine da postane centar za odlične kriminalisticke romane i pored već dobro znanih majstora toga žanra poput Džemsa Patersona predstavio je srpskim čitaocima dvojicu novih – Barija Lanseta i M.Dž. Arlidža i njegov debitanski roman “ Na tebe je red“.
Zanimljivo je da su oba pisca s kojima su se srpski ljubitelji krimi žanra prvi put sreli, izveli na scenu veoma dobro kreirane likove lovaca na kriminalce, s ambicijom da postanu nosioci serijala.
Dok smo kod Lanseta dobili Džima Brodija koga izdvaja odlično poznavanje Japana, njegove kulture i mentaliteta, pošto je tamo rođen i proveo je dobar deo života i zato je idelan lik za istrage na području Dalekog istoka, Arlidž je kreirao detektivku, policijskog inspektora Helen Grejs koja nosi teret nesrećnog detinjstva ali je veoma pronicljiva, borbena, vrhunski obučena da se uhvati u koštac sa najokorelijim ubicama ali zato nije spremna da zasnuje porodicu i da prihvati da je ipak pre svega žena.
Iako mu je ovo prvi roman Alridž je u Velikoj Britaniji poznat kao scenarista tv drama i igranih serijna a okušao se i kao producent kriminalističkih serijala za tv mreži ITV.
Trenutno radi na scenariju za pilot epizodu kriminalističke serije „Tihi svedok“ a može da se očekuje i novi roman sa Grejsovom koja je jedva preživela lov na nesvakidašnjeg serijskog ubicu.
Naime, „Na tebe je red“ počinje pričom o mladom paru Ejmi i Semu koji su se beskrajno voleli i već su planirali venčanje i brojnu porodicu kada su, vraćajući se sa nekog rok koncerta stopirali.
Kada su se osvestili ( posto su bili obeznanjeni) zatekli su se na dnu nekog napuštenog bazena iz koga nije postojao izlaz a bio je dubok četiri metra.
Njihov kidnaper ih je obavesti da će ostati u bazenu bez hrane i vode i sa jednim revolverom u kome je jedna mjetak.
Ko bude želeo da preživi moraće da ubije onog drugog i tek tada će mu biti omogućeno da izađe napolje.
Sledeća scena je opus patnji Ejmi i Sema koji su već dve sedmnice bez hrane i vode a zatim imamo Ejmi koja luta po šumi i kada su je pronašli priznaje da je ubila svog verenika i da više ne želi ništa da govori.
Slučaj preuzima Helen Grejs i postepeno otkriva da Sem i Ejmi nisu prvi slučaj ovako surovog načina ubijanja – da se natera ona slabija ličnost, koja ne može da izdrži nepodnošljive patnje i ubije osobu koju beskrajno voli.
Kada konačno uoči vezu između žrtava Grejsova se suočava sa sopstevnim demonima iz detinjstva i cela istraga dobija za nju traumatični, lični karakter….

Povezana vest:  Pozorišni festival amatera od 11. do 18. aprila u Loznici