2i mural naroda IgboSutra predstavljanje kataloga „Tradicionalni murali Afrike“

Kroz katalog „Tradicionalni murali Afrike“ koji će biti predstavljen sutra u Muzeju afričke umetnosti, autorka Nataša Njegovanović Ristić predstavlja tehniku zidnog slikarstva koja je specifična za određene regione zapadne i južne Afrike.
U okviru prezentacije biće priređen i razgovor u kojem će učestvovati: profesor Fakulteta likovnih umetnosti Čedomir Vasić, dr Simona Čupić sa Filozofskog fakulteta, muzejski savetnik Narcisa Knežević-Šijan i autorka.
Putem te studije, istoričarka umetnosti i dugogodišnja kustoskinja Muzeja afričke umetnosti zaokružuje svoja razmatranja teme odnosa tradicionalnog i savremenog stvaralaštva u tom mediju.
Publikacija je ilustrovana sa više od 80 primera oslikanih kuća naroda Igbo, Gurunsi, Ndebele i Basoto, kao i tradicionalnih muralskih motiva koji čine inspiraciju za dela savremenih umetnika.
Posebno u tom izdanju je i saradnja koju je Muzej afričke umetnosti ostvario sa savremenim fotografima, ljubiteljima afričke umetnosti, kao i putnicima iz Afrike, SAD i Srbije koji su svojim objektivom „uhvatili“ neke od najlepših primera muralskog slikarstva.
Katalog sadrži i fotografije koje su obezbedili Ministarstvo kulture Burkine Faso, prestižna kolekcija „Pigoci“ iz Ženeve i kolekcija „Umetnički automobili“ kompanije BMW iz Minhena.

Povezana vest:  Krimić Roulingove - odličan potez nemačkog izdavača