MART MESEC DAMA GuarneriusMart mesec dama u Gvarneriusu
 
Centar lepih umetnosti Jovana Kolundžije Gvarnerius u martu će biti u znaku dama, muzičke umetnice Dejana Goločevac, violina i Jasna Tucović, klavir održaće koncert 7.marta a 30.marta nastupiće duo Katarina Ranković, klavir i Ljubica Damčević, violina.
Višestruko nagrađivane mlade umetnice Goločevac i Tucović, zavidnih solističkih karijera na srpskoj i međunarodnoj koncertnoj sceni, prvi put će kao duo nastupiti na sceni Gvarneriusa.
Goločevac je rođena u Beogradu u porodici muzičara, završila je Muzičku školu ‘Dr Vojislav Vučković’ u klasi svog oca Jovana Goločevca a sa 14 godina postala je student Fakulteta za muziku i scenske umetnosti u Beču, gde je diplomirala i magistrirala u klasi Mićaela Frisćensćlagera.
Bila je stipendista Fondacije za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka Srbije od 1987. do 1999. i Fondacije ‘Klueber’ iz Lucerna (Švajcarska).
Još kao učenica osvojila je brojne nagrade na republičkim i saveznim takmičenjima i dobitnik je Oktobarske nagrade grada Beograda za učenike 1987.godine.
Na Međunarodnom takmičenju mladih violinista ‘Jaroslav Kocijan’ u Usti nad Orlici (Česka) osvojila je prvu nagradu, bila je finalista Međunarodnog takmičenja mladih violinista ‘Jehudi Menjuhin’ 1989.godine, osvojila je drugu nagradu na takmičenju ‘Mikelanđelo Abado’ 1992.godine u Sondriju (Italija), Specijalnu nagradu za usavršavanje mladih talenata na Takmičenju ‘Pablo de Sarasate’ 1993.godine u Pamploni (Španija), prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine u Beogradu 1996.godine.
Bila je polufinalista Međunarodnog takmičenja ‘Tibor Varga’ u Sionu (Švajcarska) 1998.godine i dobitnik treće nagrade na austrijskom takmičenju ‘Gradus ad Parnašum’ 1999. godine.
Gostovala je u Švajcarskoj, Bugarskoj, Rusiji, Austriji, na Sardiniji i u gradovima bivše Jugoslavije. Od 2006. godine je stalni član bečke ‘Volksopere’.
Tucović je diplomirala i magistrirala klavir na FMU u klasi Nevene Popović. Specijalizirala je kamernu muziku u klasi Olivere Đurđević a trenutno je doktorand kamerne muzike na FMU u Beogradu.Vanredni je profesor na Katedri za kamernu muziku FMU u Beogradu.
Osvajala je nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima kao solista i član kamernog ansambla: osvojila je treću nagradu u Strezi (Italija) 1991.godine i u Rimu 1993.godine, drugu nagradu na takmičenju posvećenom Francu Šubertu u organizaciji EPTA Srbije u Beogradu 1997. godine i prvu nagradu na takmičenju Petar Konjović u Beogradu 1998. godine.
Sarađivala je sa istaknutim domaćim i stranim umetnicima i ansamblima i održala niz koncerata u zemlji i inostranstvu:Italija, Francuska, Rumunija, Austrija.
Na kraju meseca, 30.marta koncert pod nazivom „U početku beše“ održaće duo Ranković, klavir i Damčević, violina. Program je baziran na autorskim improvizacijama koje su fuzija klasike, džeza i ritmova Balkana, kao i motiva sa područja Bliskog istoka.
Duo Katarina & Ljubica nastao je 2013. godine. Od tada ove dve mlade umetnice aktivno nastupaju u Srbiji i inostranstvu.
Sarađuju sa različitim umetnicima a posebno je važna ona sa Markom Stojanovićem Louisom, perkusionistom i pevačem i sopranom Katarinom Jovanović.
Inspirisane tehnologijom 21. veka, interesuju se za elektronsku muziku a posebno ih inspirišu teatar i film. Njihovi nastupi su sinteza muzike, književnosti, glume, plesa i vizuelnih umetnosti.
Prošle godine duo Katarina & Ljubica bio je deo projekta ? Mali princ“, pozorišne predstave zasnovane na istoimenom romanu Egziperija a komponovale su i muziku za kratki film „Čistač“.
Ranković je završila nižu i srednju muzičku školu ‘Mokranjac’ a trenutno je na postdiplomskim studijama na FMU u klasi Jelene Jovanović-Petrović.
Dobitnica je mnogih nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima.
Damčević je nakon niže i srednje muzičke škole „dr Vojislav Vučković? završila master studije na FMU u klasi Marije Špengler.
Dobitnica je brojnih nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Tokom srednje škole bila je član orchestra „Tango juventud“ sa kojim je ostvarila značajne uspehe na turnejama u Italiji, a posebno se izdvaja prva nagrada na međunarodnom festivalu u Kastelfidardu u kategoriji „Muzika Astora Pijacole“.
Povezana vest:  Hiljadu ljudi čekalo na potpis Nobelovca Petera Handkea