ruskinjaRadionica ruske operske pevačice Ljubov Kazarnovskaje u NP

Poznata ruska operska pevačica, sopran Ljubov Jurjevna Kazarnovskaja održaće majstorsku radionicu u petak 20. marta, na Sceni „Raša Plaović“, najavilo je Narodno pozorište.
Nacionalni teatar je pozvao sve zainteresovane da prisustvuju ovom jedinstvenom kulturnom događaju na kojem će od 11 do 13 časova moći detaljnije da se upoznaju sa iskustvima i tradicijama ruske vokalne škole.
Operska pevačica Kazarnovskaja, uključena je u listu najistaknutijih muzičara 20. veka (IBC, Cambridge Great Britain). Debitovala je 1981. godine kao studentkinja na Moskovskom konzervatorijumu u ulozi Tatjane u operi „Evgenije Onjegin“ a od tada je pevala širom sveta u najvećim operskim kućama poput Kovent Gardena, Metropoliten operi, San Francisko operi, Bečkoj operi, Skali.
Od 1981. do 1989. godine Kasarnovskaja je bila vodeći sopran u Boljšoj teatru i Marinski teatru, pevala je u više od 50 opera. Sarađivala je sa najvećim svetskim dirigentima kao što su Rikardo Muti, Georg Šolti, Karlos Kleiber, Kristian Tieleman, Bernard Haitink, Đejms Livajn i Daniel Barenboim.
Učestvovala je sa velikim uspehom u evropskoj premijeri opere Sergeja Prokofjeva „Kockar“ u pozorištu La Scala 1996. godine a godinu kasnije trijumfalno je otpevala ariju Salome u Rimskom pozorištu Santa Cecilia. To je prva i jedina ruska pevačica koja peva ovu jednu od najtežih arija u operama širom sveta.
Njen repertoar obuhvata više od 50 operskih uloga od kojih se posebno izdvajaju Amelija („Bal pod maskama“), Violeta („Travijata“), Leonora („Moć sudbine“), Saloma („Saloma“), Tatjana („Evgenije Onjegin“), Toska („Toska“).
Poznata je i po ogromnom repertoaru kamerne muzike, a diskografija uključuje snimanja u kompanijama DGG, Philips, Naxos, Melodi. Nastupa na solističkim koncertima u svim vodećim koncertnim dvoranama sveta i Rusije, vodi nedeljni autorski radio program, snima filmove.
Kazarnovskaja godinama predaje na prestižnom Institutu za savremenu umetnost u Moskvi a u Beograd dolazi u delegaciji ruskih umetnika u kojoj je i kompozitorka i pevačica Lora Kvint, estradni umetnici Andrej Bilj i Marina Polteva.
Kako je najavio Ruski centar za nauku i kulturu, delegacija Univerziteta za savremenu umetnost iz Moskve doputovaće u Srbiju 18.marta i boraviće do 21.marta
Tokom posete ruski umetnici poznati po naporima na razvoju muzičkog života u različitim regionima Rusije, promociji ruske škole performansa u inostranstvu i popularizaciji opere, susrešće se sa ljudima iz sveta kulture Beograda, upoznati sa pozorišnim trupama, održati majstorske radionice u Beogradu i Novom Sadu.

Povezana vest:  Premijera Zapisi iz podzemlja Dostojevskog u JDP-u