Inbal Pinto i Avsalom PolakIzraelska trupa Inbal Pinto i Avšalom Polak na 12.BFI

Izraelska plesna trupa „Inbal Pinto i Avšalom Polak“ poznata u svetu po jedinstvenom umetničkom izrazu i konceptu, gostovaće na 12. Beogradskom festivalu igre u cetvrtak, 26. marta.
Izraealska trupa u dva termina, u 16 i 20 časova u Ateljeu 212, izvešće komad „Ostriga“, posebnu vrstu plesnog teatra za publiku svih generacija. Komad je inspirisan drevnom pričom o dečijem prijateljstvu, kroz svet cirkusa sazdan od lutajućih uličnih akrobata i neverovatne igre koju izvodi 12 umetnika.
Ovogodišnji Beogradski festival igre počinje večeras u Srpskom narodnom pozorištu (SNP) u Novom Sadu nastupom londonskog teatra Sadlers Vels sa produkcijom „Milonga“ koreografa Sidija Larbija Šerkauja.
Svečano otvaranje je u sredu, 25. marta u Sava Centru kada će beogradska publika gledati komad londonskog teatra koji je prošle godine bio prvi na svim svetskim top listama a bavi se izučavanjem tanga kao svetskog fenomena.
Na 12.BFI do 9. aprila pod sloganom „Uhvati svetlost“ biće izvedeno 20 predstava iz 11 zemalja u Beogradu, Novom Sadu, Vršcu i Pančevu među kojima i trupe iz Izraela, zemlje koja veoma mnogo ulaže u savremenu igru i redovan je gost beogradskog festivala.
Beograd je, zahvaljujući ovom festivalu, postao važno mesto u biografiji mnogih baletskih umetnika, grad u kome se svakog proleća predstavljaju i prepliću novi i kultni plesni komadi, u koji rado dolaze baletske zvezde i mladi umetnici koje je svetska kritika tek najavila.
Izraelske kompanije „AFI Europe“ i „Shikun & Binui“, koje grade stambeno-poslovni kompleks „Central Garden“ prepoznale su kvalitet ovog festivala koji pruža podršku profesionalnim igračima, pedagozima, koreografima i mladim ljudima iz svih umetničkih oblasti i pomogle dolasku plesne kompanije ?Inbal Pinto i Avšalom Polak? iz Tel Aviva.
Izraelska plesna trupa predstaviće se koreografskim komadom koji zamagljuje granice između sna i jave, posebnom vrstom plesnog teatra sazdanog od lutajućih uličnih akrobata, zadivljujuće scenografije i magičnih scenskih efekata.
Pinto je počela da igra sa 13 godina a profesionalnu igru započela je sa ansamblom Batševa gde je igrala u prvoj postavi. Istovremeno je počela da se bavi koreografijom a prvi uspeh na međunarodnoj plesnoj sceni ostvarila je 2000.godine kada je dobila nagradu Besi na međunarodnoj smotri koreografa u okviru Američkog plesnog festivala u Nju Jorku.
Polak je kao sin poznatog glumca odrastao gledajući kreiranje predstava u pozorištu. završio je studije glume u Tel Avivu i bio angažovan na filmu, televiziji i pozorišnim predstavama prestižnih izraelskih teatara.
Pinto i Polak su pokrenuli svoju plesnu kompaniju 1992.godine i zajedno su ostarili brojne umetničke projekte, nagrađivane predstave u izvođenju 12 članova trupe.

Povezana vest:  Istinite priče o ženama za koje nikad niste čuli - a trebalo je