Dodela-nagrade-Bora-StankovicZavršena „Borina nedelja“

Dodelom nagrade „Borisav Stanković“ ovogodišnjem laureatu Nikoli Maloviću u Vranju je završena 49. književna manifestacija „Borina nedelja“.

Maloviću je stručni žiri dodelio nagradu za roman „Jedro nade“ u izdanju Lagune.

O knjizi su govorili članovi žirija prof. dr Aleksandar Jovanović i prof. dr Goran Maksimović koji su u svojim izlaganjima obuhvatili celokupni stvaralački opus ovog pisca.

Nagradu koja podrazumeva i novčani iznos od 200.000 dinara nagrađenom autoru uručili su predsednik žirija Aleksandar Jovanović i urednik Književne zajednice Miroslav Cera Mihailović.

Povezana vest:  Psihološki triler „Pseudonim“ Aleksandre Endruz u prodaji

Zahvalivši se na velikom priznanju s imenom pisca koji mu je, kako je rekao, bio na neki način učitelj i uzor, Malović je povukao paralelu između učitelja i đaka:

„Bora Stanković je dao sliku Vranja negde između turskog i modernog doba, a ja u svom stvaralaštvu dajem sliku sa obale našeg naroda u ovom periodu“, rekao je Malović, naglašavajući da je on srpski pisac iz Boke Kotorske i „da nema njegove malenkosti srpska književnost ne bi izlazila na more“.

Povezana vest:  Laguna objavila novi roman Tonija Parsonsa

Miroslav Cera Mihailović je na zatvaranju ovogodišnje „Borine nedelje“ rekao za Novosti da je, uprkos odluci grada da ne finansira manifestaciju, ona održana onako kako je isplanirano i nije prekinuta tradicija stara skoro pola veka.

„Novac smo pozajmili kako bismo ispunili našu obavezu i organizovali manifestaciju, a svi naši gosti su bili puni razumevanja, neki su čak odbijali da im se plate i putni troškovi. Ljubitelji pisane reči mogli su da uživaju u sedam dana programa“, kaže Mihailović.

Povezana vest:  Knjiga koja će vas ostaviti bez daha: Priča Ane Frank

Ove godine manifestaciju je besedom otvorio Petar Milošević, prošlogodišnji dobitnik nagrade.

U okviru 49. „Borine nedelje“ održano je niz književnih večeri – „Poetski mozaik“, „Portret pisca“ – a predstavljene su i nove knjige.

U prostoriji Eparhije vranjske veče pobednika pratila je mnogobrojna publika među kojima tradicionalno studenti filoloških fakulteta univerziteta u Beogradu i Nišu.