festival-fantastike-laguna-1
Lagunini pisci na Festivalu epske fantastike
 
Na dvodnevnom Festivalu epske fantastike, održanom po treći put u beogradskom Domu omladine 4. i 5. aprila, na spisku učesnika našla su se i tri Lagunina pisca: Dejan Stojiljković (autor romana „Konstantinovo raskršće“ i „Duge noći i crne zastave“), Branislav Janković (autor romana „O vukovima i senkama“ i „Suze Svetog Nikole“) i Nenad Gajić (autor knjiga „Slovenska mitologija“ i „Bajka nad bajkama“), dok su predavanja o svojim delima održali i Aleksandar Tešić („Kosingas“ i trilogija o Milošu Obiliću), Miloš Petković (trilogija „Perunov hroničar“), Nebojša Petković („Poslednji grad“) i profesor Sreten Petrović, poznat po brojnim radovima na temu srpske i od nje neodvojive slovenske mitologije.
Prvog dana festivala svoje romane predstavili su Stojiljković i Janković. Drugog dana predavanje o svojim knjigama održao je i Nenad Gajić, uz profesora Sretena Petrovića i pisce koji obrađuju fantazijske/mitske motive. Gajić je govorio o povezanosti svog rada:
„’Bajka nad bajkama – Senka u tami’ uvodni je roman u serijalu rađenom prema motivima srpskih epskih pesama i narodnih priča čija se radnja dešava na obodima mitskog sveta koji opisuje ‘Slovenska mitologija’, bogato ilustrovana knjiga enciklopedijskog tipa.“
Kroz predavanja, koja su često prerastala u otvoren razgovor s publikom, učesnici su predstavili svoja postojeća dela i otkrili mnoge nepoznate zanimljivosti. Uz živopisne maske i igre i vampire i vitezove, među brojnim izlagačima i posetiocima bilo je i poznatih ličnosti koje prate i vole žanr fantastike i mitološke teme.
Povezana vest:  Svetski bestseler „Atomske navike“ objavljen i na srpskom jeziku