covek iz berlina-luk mekolin vBritanski triler čija se radnja događa u Sarajevu 1943.

Britanski pisac Luk Mekolin (1972) odrastao je živeći po raznim zemljama, a nakon što se zaposlio kod Ujedinjenih nacija kao mirotvorac i humanitarac, dospeo je na Balkan što mu je poslužilo da radnju svog detektivskog romana „Čovek iz Berlina“ smesti u Sarajevo u vreme Drugog svetskog rata 1943. godine.
Knjiga koja je posebno zanimljiva za čitaoce sa područja ex Jugoslavije plod je pažljivog istraživanja autora što se može videti na osnovu njegovih istorijskih napomena na kraju knjige gde prilično objektivno opisuje šta se zbivalo tokom Drugog svetskog rata na tlu nekadašnje Kraljevine Jugoslavije.
Evo kako Mekolin opisuje šta se zbivalo u Bosni pošto je Jugoslavija okupirana aprila 1941 godine: Bosna je dodeljena Nezavisnoj državi Hrvatskoj kojom su vladale ustaše Ante Pavelića.
Hrvatska vlast u Bosni bila je krajnje nesposobna, ali beskrajno gori bili su često zapanjujuće divljačni ustaški progoni i masovna poguljenja Srba i Jevreja.
Ustaška svirepost bila je tolika da su mnogi Srbi stupili u četnike – srpski nacionlistički i monarhistički pokret otpora. Četnici su vodili gerilski rat protiv okupacionih snaga osovine u delovima Bosne koje su smatrali srpskim, ali su i sami počinili brojna zverstva, uglavnom nad Muslimanima.
Muslimani su pokušsvali da idu svojim putem što je zavisno od okolnosti obuhvatalo saradnju, otpor ili pasivno prihvatanje situacije… Za razliku od isključivih i krajnje nacionalističkih stavova ustaša i četnika, partizani su imali viziju višenacionlane posleratne Jugoslavije ujedinjene pod komunizmom…
Do 1943. saveznicima je postalo jasno da su četnici propali, da su pomagači Nemaca pa su svoju podršku prebacili na partizane i slali i oficire za vezu, savetnike i sve više municije…
Tako je Mekolin dao sliku koja služi kao pozadina za jedan veoma dobro napisan klasični detektivski roman u kome treba da se reši svirepo ubistvo nemačkog oficira i prepele hrvatske novinarke koja se bavi i snimanjem dokumentarnih filmova koje se dogodilo u njenom luksuznom stanu u Sarajevu.
Slučaj je dodeljen kapetanu Georgu Rajnhartu kontraobaveštajnom oficiru koji je pre mobilizacije bio detektiv berlinske Kriminalističke policije a za pomoćnika mu je određen narednik Klauzen bivši policajac iz Diseldorfa.
Komandant nemačkog ganrizona je general Paul Ferhajm iskusni vojnik iz Prvog svetskog rata dobitnik najviših odlikovanja koji poštuje kodeks časti.
Rajnhart, koji je takođe nosilac visokih odlikovanja a uz to je i iskusni profesionlani istražitelj, ubrzo otrkriva da ovo ubistvo ima političku pozadinu i da ubijena hrvatska novinarka ima veoma zamršenu i tamnu prošlost.
Rajnhart mora da se snađe u svetu koji mu je stran jer ne zna ko su saveznici a ko su neprijatelji Nemaca, ko koga špijunjira i za koga radi i kome je bilo bitno da se ućutka novinarka, a lepi oficir je samo kolateralna šteta ili možda je u pitanju neki ljubavni trougao, ili čak višeugao.
Mekolin je naravno omogućio svom glavnom junaku da pokaže svoj istražiteljski talenat i otkrije ko je i zašto ubio, ali pošto mu se svideo Rajnhart obaveštava na kraju čitaoca da bivši berlinski inspektor njije došao do kraja svoga puta. Možemo očekivati da se nastavi njegov detektivski posao i da će ovaj uverljiv, složen ali veoma inteligentan detektiv ponovo se naći na stranicama nove knjige.

Povezana vest:  Sećanje na reditelja Bojana Stupicu u Narodnom pozorištu