Vetrovi zlaNovi roman „Vetrovi zla“ Branislava Jankovića u prodaji od 22. aprila

Od Branislava Jankovića, autora romana „O vukovima i senkama“ i „Suze svetog Nikole“, stižu „Vetrovi zla“ – novi roman koji će se naći u prodaji u sredu, 22. aprila.
„Vetrovi zla“ su akciono-detektivski roman čija radnja se odvija sredinom 19. veka i prati Jevrema Utvića, istražitelja, koji je dobivši pomilovanje i ponovnu naklonost knjaza Mihaila pozvan da reši ubistvo knjaza Srbije Miloša Obrenovića. U tome mu pomaže bosanski istražitelj Jusuf Bulatović, mason, kojeg je Jevrem spasao omogućivši mu da iz Sarajeva pređe u Srbiju.
Koliko roman sa elementima fantastike, pravoslavnog folklora, baziran na srpskim predanjima i tradiciji, toliko su „Vetrovi zla“ i divna i zabavna priča.
„Svojim novim romanom želeo sam da izađem iz svog prethodnog žanrovskog okvira i čitaocima se predstavim kao pisac, u tom pogledu, nešto drugačijeg opredeljenja. ‘Vetrovi zla’ jesu istovremeno i istorijski triler i kriminalistički, kao, u neku ruku, i ljubavni roman. Namerni žanrovski eksperiment, preplet teorija zavere, slabo poznate istorijske pozadine obrenovićevske vlasti, ljubavnih intriga, porodičnih tajni, koji će biti lako čitljiv, uslovno rečeno, kako muškom tako i ženskom delu čitalačke publike“, rekao je Janković povodom izlaska novog romana.
U vrelini topčiderske noći neko je svirepo presudio Milošu Obrenoviću, knezu srpskom i oslobodiocu. Ali njegova porodica, kao i vladajuća klika, vešto sve zataškava i saopštava narodu da je knez umro prirodnom smrću. Ipak, njegov naslednik, knez Mihailo, odlučuje da povede istragu i za taj opasan i delikatan posao angažuje Jevrema Utvića, raspopa i istražitelja, razvratnika i egocentrika, inteligentnog i retko intuitivnog čoveka koga proganjaju demoni prošlosti i izuzetan dar koji je istovremeno i njegovo prokletstvo.
U dve paralelene priče, Branislav Janković u svom do sada najboljem romanu traga za ubicom kneza Miloša, ali čitaocima otkriva izuzetnu priču o Jevremu Utviću, koji je još kao nejaki dečak zbog greha svoje majke proklet da može da vidi duhove i sa njima komunicira. Na razmeđu dva sveta, kroz intrige u koje su podjednako umešani masoni i srpska tajna policija, kroz tragično završenu priču o ljubavi glavnog junaka prema kneginji Savki, autor slika i portret devetnaestovekovne Srbije, zemlje zagonetki, krvi i nemirnih duhova.
Završetak knjige čak odiše atmosferom karakterističnom za romane Agate Kristi: istražitelj okuplja sve glavne likove i optužuje ih za zaveru i ubistvo Miloša Obrenovića. Međutim, pravi ubica nije među njima. Roman prati i prava istorijska dešavanja tog doba, mešajući istinu sa fikcijom kao i veze Obrenovića sa evropskim masonima toga doba. Kada vetrovi zla počnu da duvaju sa sve četiri strane sveta, neće biti tajne koja će ostati sakrivena, duše kojoj neće biti suđeno ni sigurnog mesta da se sakrije. A koga će ovi vetrovi zauvek odneti, saznajte u ovom uzbudljivom istorijsko-akcionom trileru čija radnja će vas povući kao vrtlog.
„Iako je ovo roman avanturističke orijentacije, sa upečatljivim, karakterističnim i oprečnim protagonistima, napetom i do kraja neizvesnom radnjom, elementima onostranog, sa srpskoj istoriji poznatim ličnostima, cilj mi nije bio samo da zabavim čitaoca već i da, sa jedne strane, razobličim zlo – ukažem na njegove korene i motive, prikažem ga kao situaciju koja nije pretežno socijalno stanje već eksces koji se u društvu sporadično dešava, ne zaobilazeći ni njegove najviše krugove. Sa druge strane, unekoliko sam se držao motiva iz svojih ranijih književnih ostvarenja, ukazujući i u ovom romanu da istorija nije baš uvek onakva kakvu je vidimo i kako su nas njoj u školi podučavali. Ona uvek ima više od jednog lica“, zaključio je Janković.
Branislav Janković rođen je u zimu 1969. godine u Nišu. Godinama se bavi novinarstvom. Objavio je romane „O vukovima i senkama“ (2011) i „Suze Svetog Nikole“ (2013), kao i zbirku priča „Bezimeni“ (2014).
Ovo je njegov treći roman u izdanju Lagune.
Novi roman Branislava Jankovića „Vetrovi zla“ od srede 22. aprila moći će da se kupi u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, kao i na sajtovima www.delfi.rs i www.laguna.rs.

Povezana vest:  Zavirite u prvi roman za decu čuvenog glumca Nikole Đurička: Vrabac Džoni