karikaAutorski nakit po uzoru na antičko i vizantijsko nasleđe

U Galeriji fresaka Narodnog muzeja 29. aprila biće svečano otvorena izložba „Karika u lancu kontinuiteta“, koja će predstaviti nakit autora Zvonka Petkovića.
Na postavci, realizovanoj u saradnji sa Narodnim muzejom u Kraljevu, biće predstavljen ručno izrađeni nakit od plemenitih metala i dragog kamenja, inspirisan antičkim i vizantijskim nasleđem.
Na otvaranju izložbe govoriće Bojana Borić Brešković, direktor Narodnog muzeja u Beogradu, Dušan Milovanović, muzejski savetnik, istoričar umetnosti i dr Ivana Popović, naučni savetnik u Arheološkom institutu u Beogradu, najavio je Narodni muzej.
Petković, redovni profesor na Akademiji SPC za umetnost i konzervaciju, pouke o izradi nakita pronašao je u dalekoj prošlosti, raznovrsnosti formi, tehnika i materijala antičkog sveta. Pronašavši uzore za izradu nakita koji je svojim izgledom i načinom izrade blizak savremenom ukusu, autor vešto prenosi ne samo karakteristične oblike nego i tehniku izrade, ostavljajući kod posmatrača utisak rustičnosti i modernosti.
Među nakitom predstavljenim na izložbi, po kombinovanim tehnikama i upotrebi raznobojnog poludragog kamenja, prepoznaje se i uticaj zlatarstva ranovizantijskog perioda sa primesama orijentalizujućih motiva. Kombinujući različite forme, autor je osmislio izuzetne ogrlice, narukvice i minđuše ukrašene žadom, ahatom, granatom, tirkizom i lapis lazulijem.
Izuzetni koloristički efekat kombinovan je sa raznovrsnim načinima uplitanja zlatnog lanca, vizantijskim i dubrovačkim prepletom, koristeći i originalna rešenja. Raskošni talenat Petkovića osobito je došao do izražaja u izradi krupnih zlatnih perli, sa bogatim ukrasom koji podseća na čipku.
Ono po čemu će se ova kolekcija najduže pamtiti jesu originalne forme zlatnog nakita, igra različitih prepleta i poludrago kamenje različitih boja koje je, ukoliko slobodno visi, na dnu ukrašeno rozetama. Zahvaljujući sposobnosti da sjedini prošlo i današnje, Petković uspešno dočarava opojni miris antičkih vremena i nakita, koji je u svim epohama odražavao položaj njegovog vlasnika u porodici i zajednici istovremeno iskazujući njegovu potrebu za lepim, navodi se u najavi.
Izložba će moći da se vidi do 17. maja.

Povezana vest:  Vulkan knjige za vrelo leto na akciji samo na sajtu vulkani.rs od 1. do 7. jula