Sunce slika slike izlozbaOTVORENA MEĐUNARODNA IZLOŽBA SOLAROGRAFSKIH RADOVA – FOTOGRAFIJE KOJE SLIKAJU SUNCE
 
Interesantna izložba fotografija na kojima se oslikava kretanje Sunca otvorena je u beogradskoj Galeriji Štab u organizaciji Recan fondacije. Publika u Srbiji po prvi put je u prilici da pored domaćih, vidi i fotografije umetnika iz Španije, gde je solarografija vrlo razvijena.
Ovom jedinstvenom metodom beleži se putanja Sunca u određenom vremenskom intervalu uz pomoć kamere koja radi po principu „camera obscura“ fotoaparata, a koja se izrađuje od limenke. Fantastične fotografije dokazuju da uz pomoć samo jedne limenke, znanja i malo dobro volje mogu nastati prava umetnička dela.
Migel Abalje (Miguel Aballe), direktor BCME Latas de Bebidas i jedan od autora radova koje možete videti u Galeriji Štab, kaže da su limenke za pića – jake, lagane, zaštićene od  svetlosti, lake za transport i dugotrajne – najbolji izbor ne samo za brojne proizvođače napitaka koji biraju vrhunski kvalitet ove vrste ambalaže, već sudeći po rezultatima koji se vide na izložbi i za fotografe širom sveta. »Tokom projekta „Vreme u limenci“ iznenadilo nas je da u limenku može da stane i vreme. Iz toga je proizišao logičan zaključak da se priključimo ovoj inicijativi, ne samo kao pokrovitelji, već i da aktivno pomognemo da ovo postane projekat na globalnom nivou. Drago nam je što je Recan fondacija i u Srbiji uspela da približi solarografiju ljudima«, rekao je Abalje.
Jelena Kiš iz Recan fondacije rekla je da joj je drago kada vidi da se sve više entuzijasta u našoj zemlji interesuje za solarografiju i kreće pomoću limenke u svoj »pohod« na Sunce.  »Danas imamo više od sto solarografskih fotoaparata/limenki koje trenutno snimaju Sunce na raznim lokacijama u Srbiji.Ova tehnika predstavlja idealan spoj umetnosti i reciklaže, te se nadamo da će u godinama koje slede imati još više poklonika, a mi ćemo svakako nastaviti da promovišemo ovu metodu«.
Izložba solarografskih radova otvorena je do 09. maja u beogradskoj Galeriji Štab.
Povezana vest:  Otkrivanje čari prirode za decu iz Dolova i Banatskog Novog Sela kroz Čarobnu Šumu