Majkl DevenportAmbasador Majkl Devenport: Neka napreduje i jača!

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici – jedan od najznačajnijih pozorišnih festivala za decu do 18 godina u Evropi i šire, od ove godine se održava uz podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

„Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici okuplja najbolja dečija i lutkarska pozorišta Evrope i šire. Pozorišni reditelji i istraživači razmenjuju iskustva i obogaćuju međusobno razumevanje. Deca iz svih krajeva Srbije imaju priliku da uživaju u prvoklasnim pozorišnim predstavama i da steknu dragoceni uvid u druge kulture. Upravo iz ovih razloga zadovoljstvo mi je što je Evropska unija ove godine bila u mogućnosti da podrži festival. Neka napreduje i jača!“, izjavio je ovim povodom ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport.

„S pravom i ponosom ističemo reči pokojnog Jovana Ćirilova, dugogodišnjeg predsednika Saveta Festivala, koji je svojevremeno izjavio da je Festival u Subotici pravi „lutkarski Bitef“ i da je njegov repertoar zapravo istorija svetskog lutkarskog pozorišta za decu. Nastojimo da na pravi način reprezentujemo svetsko, a posebno evropsko i domaće stvaralaštvo za decu, ali i srpsku kulturu uopšte, a da smo na pravom putu svedoči i činjenica da se Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu i javno informisanje i Gradu Subotici, koji su pokrovitelji Festivala od samog osnivanja, ove godine pridružila i Delegacija Evropske unije u Srbiji na čelu sa ambasadorom i šefom Delegacije gospodinom Majklom Devenportom. Izuzetna nam je čast što je Delegacija EU u Srbiji prepoznala značaj ove ugledne međunarodne manifestacije i veoma smo zahvalni na podršci koju nam u svakom smislu pruža“, kaže Slobodan Marković, direktor i selektor Festivala.

Povezana vest:  Uspešno završeno jubilarno međunarodno takmičenje Lazar Jovanović

Najbolji pokazatelj interesovanja za Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici i ugleda koji ova manifestacija uživa širom sveta jeste 201 prijavljena predstava iz 52 zemlje Evrope, sveta i zemlje domaćina Srbije za ovogodišnje, dvadeset i drugo njegovo izdanje. Valja pri tom pomenuti da se broj predstava prijavljenih za glavni, takmičarski program godinama ne spušta ispod dvesta, što na zadovoljstvo organizatora nedvosmisleno govori o zavidnoj međunarodnoj reputaciji Festivala, značaju koji mu pridaje stručna javnost, kao i o njegovom trajnom potencijalu, uprkos sve složenijim uslovima u kojima se realizuje. Ova manifestacija posvećena prezentaciji i promociji pozorišnog stvaralaštva za decu i lutkarstva osobena je po tome što pored takmičarskog programa obuhvata i niz drugih ne manje značajnih programskih celina kao što su Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade, program Nacionalno lutkarstvo u fokusu, izložbe, izdavaštvo, promocije knjiga, kreativne radionice, filmski program, programe na centralnom gradskom trgu, gostovanja… Sve ovo ostvaruje se u saradnji sa brojnim domaćim i inostranim institucijama, a posebno mesto tu zauzimaju Pozorišni muzej Vojvodine i Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, s kojima Festival intenzivno sarađuje od 2009. godine.

Povezana vest:  Scensko-muzički spektakl "Dogvil" u Hrvatskoj i Crnoj Gori

22. Međunarodni festival pozorišta za decu, koji će se održati od 17. do 22. maja u Subotici, predstaviće i ove godine u takmičarskom programu najrelevantnije lutkarske i dramske predstave za decu iz celog sveta. Tokom sedam dana grad na severu Srbije transformisaće se u epicentar umetnosti za decu koja će uživati i u raznovrsnim pratećim programima na ulicama i trgovima Subotice.

Povezana vest:  Radionica za debitante na 67. Martovskom festivalu

Selektor Slobodan Marković odabrao je 18 predstava koji će biti odigrane na tri različite lokacije (Dečje pozorište Subotica, Narodno pozorište – scena „Jadran“ i Pozorište „Deže Kostolanji“) u okviru takmičarskog programa. Predstave dolaze iz Meksika, Nemačke, Norveške, (prvi put na festivalu), Indije, Rusije, Italije, Poljske, Slovenije, Grčke, Hrvatske, Japana, Rumunije, Crne Gore, Mađarske i Srbije.

Napomena: Svi programi Međunarodnog festivala pozorišta za decu besplatni su za sve posetioce.

Međunarodni festival pozorišta za decu iz Subotice se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine, Grada Subotice i Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji. Izvršni producent Festivala je Otvoreni univerzitet Subotica.