Quattro temperamenti fotoMladi muzičari ovog vikenda sviraju u Gvarneriusu

U Centru lepih umetnosti Gvarnerius ovog vikenda nastupiće mladi, talentovani muzičari, studenti Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu i Akademije umetnosti u Novom Sadu.
Kako je najavio Gvarnerius, u petak, 15. maja uveče nastupiće violončelista Ivan Jarić, student master studija FMU u klasi Dragana Đorđevića. Jarić je dobitnik brojnih nagrada i priznanja na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima, kao i prestižnih stipendija.
Nastupao je kao solista u koncertnim dvoranama Beograda i Srbije a od 2011. godine svira u okviru BGO Dušan Skovran, sa kojim nastupa na koncertima širom Evrope.
Jarić će uz klavirsku saradnju Dušana Egerića na koncertu u Gvarneriusu izvesti kompozicije Baha, Šuberta i Popera.
U subotu, 16. maja uveče u Gvarneriusu će nastupiti nagrađivani studenti novosadske Akademije umetnosti, članovi „Quattro temperamenti“ koji čine Srđan Paunović (sopran saksofon), Nikola Macura (alt saksofon), Lovro Livajić (tenor saksofon) i Filip Orlović (bariton saksofon).
Kolege sa klase oni zajedno nastupaju od oktobra 2014. godine pod imenom „Kvartet saksofona?, ali ubrzo menjaju ime u „Quattro temperamenti“ zbog istoimene kompozicije Ivana Brkljačića, kao omaž prvoj savremenoj kompoziciji srpskog kompozitora koju su uvrstili u svoj repertoar.
Na Međunarodnom takmičenju „Davorin Jenko“ u Beogradu ove godine, svom prvom takmičarskom nastupu, kvartet je osvojio prvu nagradu i titulu Laureata u disciplini Kamerna muzika.
Repertoar ovog sastava čine originalne kompozicije za kvartet saksofona, transkripcije i aranžmani koji spadaju u žanr „popularnije“ muzike a posebnu pažnju posvećuju novim kompozicijama mladih autora.
Na programu koncerta u Gvarneriusu su dela Baha, Rivijea, Fransea, Tudora i Brkljačića.

Povezana vest:  Novogodišnji gala koncert Marije Nešić