Minja SubotaUručenje nagrade Mali princ Minji Suboti i Panču Pančevom 17. maja na otvaranju 22. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici

Milan Minja Subota, naš poznati kompozitor za decu, fotograf, autor i voditelj kultne televizijske emisije ‘Muzički tobogan’ (ali i mnogih drugih) i poznati bugarski književnik i pozorišni pisac za decu Pančo Pančev, ovogodišnji su dobitnici Nagrade za životno delo ‘Mali princ’, za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, a nagrade će im biti dodeljene 17. maja na otvaranju 22. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici (20h, Narodno pozorište – scena „Jadran“).

Izložba fotografija Minje Subote pod nazivom „Deca su ukras sveta“ biće otvorena 18 maja u 19.30h u Galeriji Otvorenog univeziteta.

„Putovanja ništa ne znače bez uspomena, bez priče koja je ostala u vama, bez utisaka koji se neizbrisivo urezuju u vaše pamćenje,  bez želje da što više toga zapamtite, a vrlo često i da zabeležite. Meni se uvek činilo da ako to što sam proputovao i video ne zabeležim svojim fotoaparatom, da sam propustio malo bogatstvo koje mi pripada a koje ću možda jednog dana, prikazujući ga drugima, i njima otkriti nešto što oni možda nisu imali prilike da vide ili zapaze. Na tim putovanjima moja tema bila su deca i iza svake od tih fotografija krije se jedan susret i jedna mala priča koju vam poklanjam. A vi odrasli, dok budete gledali ove fotografije, setite se reči Desanke Maksimović: „U svakom odraslom čoveku krije se zapretana duša deteta.“

Godinama držeći u rukama fotoaparat imao sam na umu rečenicu zabeleženu na jednom starom taliru iz Brunsvika:

Povezana vest:  Proglašeni pobednici literarnog konkursa "To je bio raspust"

„Svetlost i sočivo kakvu korist daju onima što pamet i pogled nemaju?“, kaže o svojoj izložbi Minja Subota.

Takođe, 18. maja od 21.30h u Medija centru hotela Patria u Subotici biće održano „Veče s Minjom Subotom“, dok će sutradan, 19. maja od 21,30h, sa drugim dobitnikom nagrade „Mali princ“ Pančom Pančevim biti upriličen isti festivalski program (takođe u Medija centru hotela Patria).

Najveći deo svoje umetničke karijere i stvaralaštva Minja Subota posvetio je deci. Početkom sedamdesetih godina u saradnji sa pesnicima Ljubivojem Ršumovićem, Dobricom Erićem, Draganom Lukićem i mnogim drugima okupljenim oko Redakcije za decu Radio televizije Beograd, komponovao je i snimio kao vokalni solista uz dečji hor „Kolibri“ pesme komponovane na stihove ovih autora. Pesme koje je tada i kasnije komponovao, prihvaćene od dece, roditelja i pedagoga, ušle su u predškolske i školske ustanove i postale deo detinjstva nekoliko generacija koje su rasle uz njih, a rastu i danas.

Kao televizijski autor i voditelj do sada je realizovao preko tri stotine televizijskih emisija za decu koje su emitovane na nacionalnoj mreži Jugoslavije i Srbije. Godine 1980. je, kao autor i voditelj, u saradnji sa Redakcijom programa za decu i mlade Televizije Novi Sad, pokrenuo izuzetno gledanu i popularnu seriju „Muzički tobogan“, koja je emitovana u kontinuitetu osamnaest godina. Takođe kao autor i voditelj, za RTS je snimio četiri serije emisija pod nazivom „Sve igračke sveta“ i četiri serije emisija „Muzički balon“. Za UNICEF је snimio seriju od četiri emisije „Dete je čovek važan“, koja za temu ima dečja prava. I ova serija je emitovana na programu RTS-a.

Minja Subota je dobitnik mnogih značajnih domaćih i inostranih nagrada i društvenih priznanja.

Povezana vest:  Treći dan 29. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica - Za decu je naša lutkarska predstava poput avanture

Pančo Pančev, odnosno Deda P’nč, je autor pedesetak komada (za dramsko i pozorište lutaka) koji se igraju u bugarskim i stranim pozorištima i od kojih je većina namenjena dečjoj publici. Objavio je nekoliko stotina članaka i eseja na temu pozorišta i kulture. Izdao je niz zbornika pesama, pripovedaka, basni. Pisao je satirične priče, epigrame, scenarije za crtane filmove itd. Njegovi komadi igrani su u Rusiji i u drugim zemljama bivšeg Sovjetskog saveza (Jermenija, Belorusija, Ukrajina, Uzbekistan i dr.), kao i u SAD, Nemačkoj, Češkoj i Slovačkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Finskoj, Norveškoj, Belgiji, Mongoliji, Rumuniji, na Kipru…

Godine 2013. pisac za decu Deda P’nč izdao je povodom svoje osamdesetogodišnjice, Enciklopediju zagonetaka koja sadži 777 pitalica, a takođe i zbornike pesama „Poljubljena žaba“ i „Zdravo, mališani“. Pored navedenih, objavio je još desetine knjige i knjižica za decu sa zagonetkama, pričama i stihovima.

Dobitnik je brojnih nagrada, između ostalog i bugarske Nacionalne nagrade za književnost za decu „Petja Karakoleva“ (2007).

Međunarodna nagrada „Mali princ“, o čijim dobitnicima odlučuje Savet Festivala, dodeljuje se obliku umetničke skulpture istaknutog crnogorskog vajara Mije Mijuškovića, ispod Nehaja (Sutomore, Crna Gora). Festival svake godine izabranim istaknutim umetnicima i naučnicima dodeljuje ovu nagradu za životno delo: jedan dobitnik je iz inostranstva, a drugi iz Srbije.

Prošle godine nagradu „Mali princ“ dobili su Timoti Džon Bajford, britаnski režiser, scenаristа i glumаc, koji je veći deo svog rаdnog vekа proveo u Srbiji i Geza Balog, reditelj, dramaturg i teatrolog iz Mađarske. Među dobitnicima ove cenjene nagrade, koju Festival dodeljuje od 2000. godine, između ostalih su i Branko Milićević (2007), Henrik Jurkovski (2000), Ljubivoje Ršumović (2006), Džim Gembl (2008), Igor Bojović (2010), Edi Majoran (2006), Donka Špiček (2012), Nikolaj Naumov (2010) i mnogi drugi ugledni stvaraoci za decu.

Povezana vest:  Nova verzija Sterijinih "Rodoljubaca" u Narodnom pozorištu

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici –  jedan od najznačajnijih pozorišnih festivala za decu do 18 godina u Evropi i šire, čije će se dvadeset i drugo izdanje održati se od 17. do 22. maja, predstaviće i ove godine u takmičarskom programu najrelevantnije lutkarske i dramske predstave za decu iz celog sveta i zemlje domaćina Srbije.

Tokom sedam dana grad na severu Srbije transformisaće se u epicentar umetnosti za decu koja će uživati i u raznovrsnim pratećim sadržajima: filmskom programu, izložbama, radionicama, nastupima na trgovima i ulicama Subotice…

Za učešće u takmičarskom programu vladalo je i ove godine veoma veliko interesovanje: prijavljena je čak 201 predstava iz 52 zemlje.

Selektor Slobodan Marković odabrao je 18 predstava iz 15 zemalja koje će biti odigrane na tri različite lokacije (Dečje pozorište Subotica, Narodno pozorište – scena „Jadran“ i Pozorište „Deže Kostolanji“) u okviru takmičarskog programa. Predstave dolaze iz Meksika, Nemačke, Norveške, (prvi put na festivalu), Indije, Rusije, Italije, Poljske, Slovenije, Grčke, Hrvatske, Japana, Rumunije, Crne Gore, Mađarske i Srbije.

Festival će dodeliti sledeće nagrade: Gran pri za najbolju predstavu u celini; specijalnu nagradu za originalnost i fantaziju (opciono); nagradu za najbolju režiju; nagradu za najbolju scenografiju; nagradu za najbolju originalnu muziku; nagradu za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka; i nagrade za glumačko/animatorsko majstorstvo (pet ravnopravnih nagrada). O nagradama će odlučivati petočlani međunarodni žiri sačinjen od istaknutih svetskih pozorišnih umetnika i teatrologa.