pjer lemetr 14052015 002Pjer Lemetr predstavio krimi roman „Aleks“

Francuski pisac Pjer Lemetr predstavio vececras svoj krimi roman „Aleks“ u izdanju “ Lagune“ u Studentskom kulturnom centru u vidu dijaloga sa urednicom tribnine Tanjom Vučković.
Lemetr kome je pripala nagrada Gonkur 2013 za roman „Doviđenja tamo gore“, a došao je u Beograd da primi Gonkura srpskih studenata francuskog jezika, proslavio se kao autor kriminalističkih romana poput „Aleks“ koji je na srpski prevela Gordana Breberina.
Roman „Aleks“, kako je kazala Vučkovićeva, odabran je da bude prvi preveden na srpski jer mu je ovo donelo internacionalnu slavu, preveden je na tridesetak jezika i odbio je specijalizovanu nagradu za ovaj žanr „Degger“, a “ Fajnenšel Tajms“ je roman proglasio za knjigu godine.
Tek nakon što je knjiga prevedena izdavač je saznao da je roman drugi deo trilogije, a jedino što povezuje sva tri dela je lik detektiva Kamija Verhovena koji u svakoj knjizi rešava novi slučaj.
Pisac je otkrio da je i američki izdavač prvo odabrao da prevede „Aleks“ jer je za knjigu saznao kakda je stekla internacionalnu popularnost i odmah se pojavio i producent spreman da otkupi prava na ekranizaciju.
Lemetr je u sradnji sa scenaristom kloji je radio za Kjubrika napisao dve verzije scenarija ali veruje da će producent hteti treću verziju i da se radnja prenese u SAD a originalno se događja u Parizu i zato ne veruje da će se film pojaviti uskoro u bioskopima.
Na pitanje šta je potrebno da se postane dobar, a tražen i popularan pisac Lemet je rekao da nema gotov recept, jer inače bi počeo da se bavi pisanjem pre 20 godiona, a da ga zna svakako ne bi otkrio tako važnu tajnu.
Jedino što budućim piscima, ne samo trilera već dobrih romana bilo kog žanra, Lemetr savetuje da veću pažnju poklone kereiranju likova nego samoj fabuli.
U slučaju trilera bitno je, kazao je Lemetr, da pisac mora da ima efektan kraj jer čitalac uvek donosi sud o delu na osnovu kraja.
-I loše knjige sa dobrim krajem uvek će se svideti poklonicima krimi žanra, a ni najbolja koja nema efektan kraj neće biti popularna – kazao je pisac koji sada već ima pet samostalnih knjiga i trilogiju o inspektoru Verhovenu kojoj pripada i „Aleks“.
On je kazao da je iskreno oduševljen dočekom u Beogradu i susretom sa studentima koji su odabrali njegovo delo da mu dodele svog Gonkura i sutra, u petak, u podne biće gost Novog Sada gde će u knjižari Bulevar Books imati susret sa publikom kojoj će predstaviti svoje dve knjige koje su do sada prevedene na srpski.

Povezana vest:  „Tajni život brojeva" u prodaji od 11. maja

PHOTO: Miloš Rafailović/ATAIMAGES