Nada Budisavljevic Moja sestra Jovanka Broz

„Nada Budisavljević: moja sestra Jovanka Broz“ iz pera Žarka Jokanovića od 4. juna u prodaji

Posle decenija laži, podmetanja i intriga – došlo je vreme za istinu. Nada Budisavljević, rođena sestra Jovanke Broz, sada je prvi put progovorila o svemu.
U izdanju Lagune od četvrtka, 4. juna, u prodaji će se naći nastavak bestselera „Jovanka Broz: moj život – moja istina“, knjige koja je uzdrmala bivšu Jugoslaviju.

Kao i Jovanka Broz, Nada Budisavljević je svoju uzbudljivu priču poverila istom autoru.

Njenu životnu ispovest, uključujući mnoge misterije zajedničkog života sa Titom i Jovankom, zabeležio je Žarko Jokanović.
U zvaničnoj rezidenciji predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita u Užičkoj 15 u Beogradu, na prvom spratu, nalaze se tri spavaće sobe. U jednoj je bio Tito, u drugoj Jovanka, a u trećoj njena najmlađa sestra Nada.
Jednom prilikom Krleža joj je rekao: „Sve znate, sve vidite, sve čujete, i ćutite, ni o čemu reč ne govorite.“ A ona i ne krije: „To mi je bio posao. Što sam čula – nisam čula, što sam videla – nisam videla.“
Mnoge misterije ovom knjigom biće razjašnjene a neke će se tek pojaviti.
Pisac i novinar Žarko Jokanović, poznat po britkom jeziku i škakljivim temama koje obrađuje u svojim knjigama i dramskim komadima, poznat je i zbog prijateljstva sa Jovankom Broz. Budući da je u njega stekla ogromno poverenje, i njena sestra Nada Budisavljević poželela je da poznatom novinaru i kolumnisti ispriča sve o čemu je godinama ćutala. Pravu istinu o životu Jovanke Broz Jokanović je predstavio u knjizi „Nada Budisavljević: moja sestra Jovanka Broz“.

Povezana vest:  PREMIJERA PREDSTAVE ZA DECU „MALA ŠKOLA ROKENROLA"

„Sa Nadom Budisavljević sam se svakodnevno viđao pored Jovankine bolesničke postelje. Na spisku za ulazak u njenu sobu bilo je pet ljudi: njene sestre Nada i Zora, sestrići Goran i Zoran, i ja.
Nada i ja smo bili tu kada je Jovanka odabrala svoju fotografiju za naslovnu stranu svoje ispovesti – ‘Jovanka Broz: moj život – moja istina’. Ja sam, iznad njenog kreveta, okretao stranice albuma sa fotografijama, a njih dve su se sećale ljudi i događaja. Zajedno smo došli u bolnicu i kad nam je saopšteno da se Jovankino stanje pogoršalo i da je priključena na aparat za disanje. Tada mi je Nada rekla za Jovankinu poslednju želju – da bude sahranjena pored Tita. I zamolila me da joj pomognem. Želju smo joj ispunili. Prvog me je pozvala kada je nakon sahrane obaveštena da je ukradeno Jovankino ordenje. Sa njom sam zajedno bio u policiji kada su joj uzimali izjavu zbog toga. Zajedno smo preuzeli Jovankine stvari i dokumenta iz bolnice nakon njene smrti. Mnogo toga smo Nada i ja zajedno prošli. U tim danima dogovorili smo se da nastavimo priču o Jovanki. Da nastavimo tamo gde je Jovanku bolest omela da ispriča svoju priču do kraja. Jer Nada je jedini pouzdani svedok svega toga, jedina osoba koja je sa Jovankom provodila svaki dan. I u dobru i u zlu. Sem toga, nakon vremena svakojakih neistina, podmetanja, laži i intriga – vreme je za istinu.
Pričom Nade Budisavljević zaokružuje se priča koju je ispričala Jovanka Broz. Uz niz novih detalja, osvetljava se Jovankin život. Nada pripoveda iskreno i istinito. Dokumentaristički. Onako kako je zaista i bilo. Jer ona je svakodnevno bila uz Tita i Jovanku tokom dvadeset pet godina njihovog zajedničkog života, a nakon toga je trideset šest godina bila uz Jovanku, u danima njene izolacije. Do poslednjeg dana njenog života. Ova knjiga je isposvest mlađe sestre koja je ceo svoj život stavila u službu svoje starije sestre. Bila joj je i ispovednik i dežurni krivac, šef kabineta i sekretarica, stilistkinja, garderoberka, sobarica, telohranitelj, medicinska sestra, negovateljica. Jedini čovek od poverenja. Čuvar svih njenih tajni. I sada je prvi put progovorila. Ovom knjigom Nada i ja, svako na svoj način, ispunjavamo obećanje koje smo dali Jovanki: da će se prava istina saznati“, rekao je Žarko Jokanović.

Povezana vest:  Beč: Klimtov „Poljubac“ i za slabovide

Knjigu „Nada Budisavljević: moja sestra Jovanka Broz“ od četvrtka, 4. juna, možete kupiti u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, internet knjižari www.delfi.rs, na sajtu www.laguna.rs , i u svim kioscima u Srbiji.