cvorovic japanskiOvacije za japanske Čvoroviće u Zvezdara Teatru!
 
Čuvene replike Ilije Čvorovića na japanskom izazvale su gromoglasan smeh publike u prepunoj sali Zvezdara Teatra, tokom premijernog izvođenja predstave „Balkanski špijun“ u Srbiji u postavci japanske pozorišne trupe „A la place“ iz Tokija.
Domaćoj publici bilo je posebno interesantno da vidi na koji način su teme koje su specifične za balkansko područje protumačene u sasvim drugačijoj kulturi i mentalitetu. Reditelj Cjoši Sugijama trudio se da zadrži lokalne elemente i specifičan humor u predstavi, istovremeno je prilagođavajući japanskom stilu života. Činjenica da se bavi problemima koji dotiču i savremenog čoveka u Japanu ga je posebno privukla ovoj drami, koja predstavlja njegov prvi susret sa srpskom književnošću.
Glavni glumci Tecu Tanaka, koji tumači ulogu Ilije Čvorovića i Hemi Če, koja glumi Danicu Čvorović, nasmejali su publiku do suza svojom interpretacijom antologijskih dijaloga koje je Dušan Kovačević napisao pre 35 godina. Pisac je ovim povodom izjavio da je prijatno iznenađen što glavni junak njegove drame i dalje „špijunira“ po svetu, pa je uspeo da stigne čak i do Japana.
Uz podršku kompanije Japan Tobacco International i Ambasade Japana u Srbiji, predstava „Balkanski špijun“ na japanskom sa obezbeđenim prevodom na srpski će nakon Beograda biti izvedena i u Senti, Novom Sadu, Šapcu i Užicu. JTI je jedan od glavnih promotera japanske kulture u Srbiji. Nastoji da podrži nastupe japanskih umetnika u Srbiji, istovremeno obogaćujući domaću kulturnu ponudu.
Povezana vest:  Svečano otvoren 29. Međunarodni festival pozorišta za decu Subotica