duh afrikeDUH AFRIKE U MUZEJU AFRIČKE UMETNOSTI

U beogradskom Muzeju afričke umetnosti tokom prethodna tri dana (od 12. do 14. juna) održan je Afro festival.
Afro festival je kulturna manifestacija koja se svake godine u junu održava u Muzeju afričke umetnosti, i predstavlja svojevrsni zaštitni znak našeg muzeja. Uz učešće brojnih saradnika i gostiju iz zemlje i inostranstva organizuju se izložbe i predavanja, filmske projekcije o umetnosti i kulturama Afrike, muzičke, plesne i likovne radionice, afrički bazar, kao i javna vođenja kroz muzejske postavke – kaže Marija Aleksić, v. d. direktora Muzeja.
Najznačajniji deo festivala bila je nedelja – durbar, „festival festivala“, dan prijateljstva koji slavi afričku muziku, ples, umetnost i zanate. Uz ljubaznu podršku afričke diplomatske zajednice u Beogradu, posebno aranžirani štandovi sa predmetima umetničke i zanatske proizvodnje, tkaninama, nakitom, ali i gastronomskim specijalitetima, doprinose duhu festivala koji na nezaboravan način dočarava kulturnu riznicu Afrike.
Nekoliko hiljada posetilaca uživalo je u specijalitetima koje su pripremile ambasade Maroka, Tunisa, Alžira, Nigerije, Konga, Angole, Libije i Gvineje, kao i konzulat Jamajke. Goste su pozdravili Marija Aleksić, v.d. direktora i doajen Afričke grupe, ambasador Maroka, g. Abdalah Zagur, koji je ukazao na značaj ove manifestacije i istakao veliku ulogu koju Muzej ima u čuvanju, prezentovanju i promovisanju kulturnog i umetničkog nasleđa afričkog kontinenta.
U završnom delu programa održan je koncert popularnog perkusioniste i pevača Igora Vincetića i njegovog benda, koji su predstavili publici novi album u kome su zastupljeni egzotični ritmovi sveta – od afričke i kubanske, do jamajčanske i afroameričke muzike.

Povezana vest:  Koncert orkestra 100 violina u Sava centru