Prica za bice vremena - Naslovna korica„Priča za biće vremena“ Rut Ozeki u izdanju Bookae

Izdavačka kuća Booka nedavno je objavila roman „Priča za biće vremena“ autorke Rut Ozeki, jedne od najautentičnijih savremenih spisateljica čije delo publika i kritika često porede sa delom Harukija Murakamija.
Šesnaestogodišnja Tokijka Nao zaključila je da postoji samo jedan način bekstva od neizdržive usamljenosti i školskih siledžija, ali pre nego što sve okonča, htela bi da ostavi zapis o životu svoje prababe, zen-budističke monahinje.
Jedinu utehu predstavlja joj pisanje tog dnevnika, kojim će uticati na nečiji život više nego što može i da zamisli.
Na zabačenom ostrvcetu na drugoj strani Tihog okeana, spisateljica Rut nalazi na plaži helou kiti koferčić, dospeo u more verovatno tokom razornog cunamija 2011. godine.
Dok polako razotkriva tajnu njegovog sadržaja, Rut se otiskuje u prošlost, ka Naoinoj drami s tajanstvenim završetkom, ali i u sopstvenu budućnost.
Prepun prepoznatljivog humora Ozekijeve, roman „Priča za biće vremena“ zadire u samu srž odnosa između pisca i čitaoca, prošlosti i sadašnjosti, stvarnog i izmišljenog, kvantne fizike, istorije i predanja. Briljantno inventivna i uverljiva priča o čovečnosti i potrazi za osećanjem sigurnosti, navodi izdavač.
Rut Ozeki je kanadsko-američka spisateljica, sineasta i zen-budistička sveštenica. Pre nego što se posvetila pisanju, više od deset godina je radila na televiziji i u medijima i snimila je nekoliko filmova u nezavisnoj produkciji.
Rodila se u Nju Hejvenu u Konektikatu (SAD), od oca Amerikanca i majke Japanke, i tamo je i odrasla. Studirala je englesku i azijsku književnost na Smit koledžu. Juna 2010. godine dobila je zvanje zen-budističke sveštenice. Živi u Britanskoj Kolumbiji i Njujorku.
Napisala je tri romana: „Moja godina mesa“ (1998), za koji je dobila nagrade Kirijama i Imus, kao i posebno priznanje žirija za dodelu međunarodne nagrade za kuvare Gurman; „Sve o postanju“ (2002), za koji je 2004. dobila nagradu za američki roman fondacije Bifor Kolambas, kao i književnu nagradu Vila za savremeni roman; i „Priča za biće vremena“ (2013), koji je iste godine ušao u najuži izbor za nagradu Buker i doneo joj nagradu časopisa Los Angeles Times za knjigu godine.

Povezana vest:  Sjajni popusti stižu u proleće!