Karakteri  7

U petak počinje četvrti Međunarodni festival pantomime – P(h)antomfest

Četvrti Međunarodni festival pantomime – P(h)antomfest održaće se u Vranju 26. i 27. juna u organizaciji Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje.
Festival će svečano otvoriti 26. juna u 20h u sali Doma vojske u Vranju zajedničkim izvođenjem pantomimičarske tačke (presecanjem zamišljene crvene vrpce) Džesika Vord, ispred Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, Snežana Simonović (sekretarka Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje), Nebojša Novković, direktor festivala i Nela Dimitrijević, članica gradskog veća Grada Vranja za kulturu.
Tokom dva festivalska dana biće izvedene tri predstave pantomime (dve profesionalne predstave i jedna sa gluvim, nagluvim i čujućim glumcima). Na P(h)antomfestu po prvi put sa svojom predstavom „Osnovni pokreti“ u Srbiji i Evropi nastupiće i čuveni američki pantomimičari Lori Held i Rik Vejmer.
P(h)antomfest je od prošle godine kao sastani deo pratećeg programa festivala uveo program „Pantomima izlazi na ulicu“ u okviru koga će makedonski pantomimičar Meto Janakievski izvesti 27. juna u Brankovoj ulici u Vranju tačku „Pantomimičar na kafi“. Program „Pantomima izlazi na ulicu“ je uveden u skladu sa modernim tendencijama da se umetnošću interveniše u javnom prostoru i pantomima prikaže ljudima koji možda ne bi došli na festival (ali bi na ovaj način bili podstaknuti na razmišljanje).

Povezana vest:  Održana promocija knjige Pere Simića "Tito i Srbi, 2"

Satnica festivala:

26. jun 2015.

Prateći program: 13.00h – Prezentacija-diskusija „Suština pokreta“, Lori Held i Rik Vejmer, Američki kutak pri biblioteci „Bora Stanković“ u Vranju

Sala Doma vojske u Vranju
20.00h – Svečano otvaranje festivala
20.10h – „Zamišljeni svet“ (Srbija)
21.00h – „Karakteri“, Aleksandar Ilijev (Bugarska)

27. jun 2015.

Prateći program: 13.00h – „Pantomima izlazi na ulicu – Pantomimičar na kafi“, Meto Janakievski (Skoplje, Makedonija), Brankova ulica, Vranje

20.00h – „Osnovni pokreti“, Lori Held i Rik Vejmer (SAD), sala Doma vojske u Vranju

Lori Held i Rik Vejmer nastupiće sa svojom predstavom „Osnovni pokreti“ koja odiše vizuelnom lepotom, lirikom i humorom. Njome se naglašava moć imaginacije koja je izražena kroz ljudsko telo i pozorišnu umetnost pantomime. Njihov nagrađivani nastup predstavlja serijal najuspešnijih delova iz raznovrsnog repertoara pantomimičarskih kreacija ovo dvoje umetnika uključujući i dve nove koje će svoju evropsku premijeru imati upravo na P(h)antomfestu. Gostovanje Lori Held i Rik Vejmer je omogućila Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu.
Lori Held i Rik Vejmer će takođe 26. juna od 13 časova održati u Američkom kutku pri biblioteci „Bora Stanković“ diskusiju-prezentaciju „Suština pokreta“.
I ove godine biće premijerno izvedena predstava koja je nastala u produkciji P(h)antomfesta. Ovog puta u pitanju je ostvarenje „Zamišljeni svet“ u režiji Trajčeta Gjorgieva u kojoj igraju dva gluva (Ivica Spasić, Milan Tončić), jedan nagluv (Goran Stoiljković) i jedan čujući glumac (Mirjana Mitić). Nakon uspešnih predstava „Ljubav“, „Omnibus plus“ i „Igra“, koje su nastale u produkciji Festivala prethodne tri godine, članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje nastavljaju put u svet pantomime. Ove godine je proces stvaranja podignut je na jedan viši nivo, s obzirom da u predstavi igra i čujuća glumica Mirjana Mitić. Intuitivnom igrom ovo četvoro glumaca, njihovom interakcijom i svešću da se pokretom može reći mnogo više nego rečima, pokazaćemo kako se kroz umetnost u potpunosti mogu izbrisati „razlike„ između ljudi.
Poznati bugarski pantomimičar Aleksandar Ilijev nastupiće sa predstavom „Karakteri“, koja je napravljena po maloj, a u mnogo čemu velikoj Teofrastovoj knjizi. Ona je dinamična karikatura, iskrivljeno ogledalo u kojem svako može da pronađe nekoga ili samog sebe. Ovaj svestrani bugarski umetnik govori više od deset jezika. Profesor je na Nacionalnoj akademiji za pozorište i filmsku umetnost u Bugarskoj. Bavi se i borilačkim veštinama, jogom, budizmom, lutkarskim pozorištem, osnivač je i član mnogih pozorišnih udruženja i nevladinih organizacija. Kao profesor predavao je na univerzitetima u Americi, Turskoj, Makedoniji, Indoneziji, Albaniji, Tadžikistanu i vodio brojne radionice u Bugarskoj, Češkoj, Nemačkoj, Grčkoj, Indoneziji, Italiji, Rusiji, Španiji, Švajcarskoj… Učesnik je brojnih sportskih i kulturno-antropoloških ekspedicija širom sveta, i Ginisov rekorder u najdužem izvođenju pantomime u trajanju od 25 sati.
Ulaz na sve programe je kao i prethodih godina slobodan.
Festival su ove godine podržali: Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, Grad Vranje i Ministarstvo kulture Republike Srbije.
P(h)antomfest je pokrenut 2012. godine sa plemenitom idejom da se kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu, u umetnički proces aktivnije uključe gluve i nagluve osobe, te da se izbrišu razlike koje ih čine skrajnutim sa umetničke scene i u društvu uopšte.

Povezana vest:  Završeni radovi na rekonstrukciji DOB-a