Boljsoj 2015 - poster

Treći “Boljšoj“ festival od 9. do 11. jula u Drvengradu

Treći po redu festival klasične muzike “Boljšoj“ festival biće će održan od 9. do 11.jula u Drvengradu na Mokroj gori a glavni gosti festivala su svetski proslavljeni muzičari, ruski pijanista Jurij Rozum i violinista Nemanja Radulović.
Na festivalu, koji je osnovao reditelj Emir Kusturica uz podršku kompanije Gasprom njeft, će se za nagradu „Matrioška“ takmičiti oko 100 talentovanih mladih muzičara iz Srbije, Republike Srpske i, prvi put ove godine, Rusije.
„Akcenat našeg festivala je na studentima i đacima Srbije i Republike Srpske
a od ove godine biće desetak studenata iz Rusije. Želimo da obezbedimo da tri prva mesta dobiju stipendiju za studiranje u inostranstvu“, rekla je Tanjugu direktorka festivala Nana Kusturica.
Ona je navela kako je cilj Boljšoj-a da se postavi na evropsku i svetsku mapu festivala klasične muzike.
S obzirom da je pokrovitelj festivala Gasprom njeft, tema takmičarskog dela programa biće izvođenje klasičnih i savremenih ruskih kompozicija.
Naša kompanija je od samog početka pružila podršku ovom jedinstvenom festivalu koji podržava mlade muzičke talente, rekao je savetnik generalnog direktora Gasprom njefta Denis Korepanov.
“Naš motiv podrške festivala je promocija mladih talenta i jačanje kulturnih veza dve tradicionalno prijateljske zemlje – Rusije i Srbije. Nadam se da je pred nama još puno godina uspešne sardanje i želim veliki uspeh festivalu“, dodao je Korepanov.
Najtalentovanjie proglasiće stručni žiri koji će ove godine činiti: profesor Zoran Komadina, koncert majstor Beogradske filharmonije Mirolsav Pavlović i profesorka Viktorija Matelinen.
Na svečanom otvaranju festivala nastupiće Jurij Rozum, trenutno jedan od najboljih svetskih pijanista, dobitnik brojnih priznanja i nagrada sa eminentnih svetskih takmičenja uključujući i priznanje “Cenjenog umetnika ruskog naroda“ i medalju “Supreme Soviet“.
Na festivalu će nastupiti i vilonista Nemanja Radulović uz pratnju Simfonijskog orkestra “Boljšoj“, koji je posebno sastavljen za ovu priliku, i uz dirgentsku palicu Srboljuba Srbe Dimića, šefa opere Meksiko Sitija.
“Ove godine se prijavio najveći broj kandidata jer je festival poprimio sve veće razmere. Teško je bilo napraviti selekciju jer sva deca jako dobro sviraju a još jedna otežavajuća okolnost je smeštaj“, rekao je selektora festivala Dejan Sapravalo.
Pored takmičarskog dela, festival čini i bogat revijalni muzički i filmski program, a jutarnji sati su rezervisani za projekcije kultnih ruskih filmskih ostvarenja.
Festival će zatvoriti kvintet „Boljšoj“ a „No Smoking Orchestra“ će se, kako navode organizatori, pobrinuti za dobru zabavu na samom kraju festivala.

Povezana vest:  Afrika u Beogradu