Devojka koja je spasla kralja Svedske - Korica

„Devojka koja je spasla kralja Švedske“, Junasa Junasona

Oslanjajući se na uspeh prethodne knjige švedskog pisca Junasa Junasona „Stogodišnjak koji je iskočio kroz prozor i nestao“ kod srpskih čitalaca, „Evro-Đunti“ je uravo štampao njegov novi roman „Devojka koja je spasla kralja Švedske“ u prevodu Vladimira D. Jankovića.
Junason, bivši švedski novinar i urednik, i sam je bio iznenađen kada je njegov debitantski roman „Stogodišnjak koji je iskočio kroz prozor i nestao“ nakon objavljivanja 2009. godine postao međunarodni hit.
Ova duhovita knjiga, koja opisuje niz neobičnih događaja u životu stogodišnjeg Alana Karšona prevedena je na 35 jezika, prodata je u više od šest miliona primeraka i ovenčana uglednim književnim nagradama, kako u inostranstvu, tako i u autorovoj otadžbini.
Logičan nastavak bila je holivudska ekranizacija koja je takođe doživela veliku popularnost.
Srpski čitaoci imaju priliku da među prvima čitaju drugi Junasonov roman „Devojka koja je spasla kralja Švedske“ koji je duhoviti i interesantan bar koliko i prvi.
Roman prati život samouke tamnopute devojčice Nombeko Majeki, nepismene, ali veoma inteligentne i nadarene za matematiku.
Ova četrnaestogodišnjakinja sa devet godina iskustva u poslu čistačice poljskih klozeta na početku romana biva izabrana za šefa ove službe, što je prvi od niza događaja koji će dovesti do nezamislivih i apsurdnih preokreta u njenom životu, te će se u jednom trenutku Nombeko, neočekivano, ali ne i neobjašnjivo, naći u kamionskoj prikolici, u društvu švedskog kralja i premijera te zemlje.
Da bi putovanje bilo zanimljivije, u prikolici za prevoz krompira nalazi se, naravno, i atomska bomba koja zvanično ne postoji.
Uz galeriji originalnih, ekscentričnih likova su tri nesmotrene sestre Kineskinje s velikim iskustvom u trovanju pasa, južnoafrički nuklearni inženjer alkoholičar koji je kupio fakultetsku diplomu, Šveđanin koji želi da ugasi monarhiju nakon neprijatnog susreta sa kraljem na Azurnoj obali, identični blizanci sa velikom razlikom u koeficijentu inteligencije, paranoični američkim dezerter iz Vijetnamskog rata…
Junason dovodi do vrhunca komediju apsurda ? očigledno jedini razuman način da se prikaže politička slika sveta u drugoj polovini 20. veka.
Od aparthejda i beznadežnog života u Sovetu, crnačkom getu u Juižnoafričkoj Republici preko međunarodne bezbednosti i obaveštajnih službi, Hladnog rata do političkog sistema Švedske, autor razvija dinamičnu, zanimljivu i vrcavu priču, koja pored zagarantovane zabave uliva i nadu da je u svetu još uvek dovoljno onih koji će se glasno nasmejati ograničenosti birokratskih umova i njihovih birokratizovanih otuđenih instituacija.
Iako poslednjih godina vlada prava pomama za trilerima švedskih autora, Junason zasigurno je najprepoznatljiviji autor sa Skandinavskog poluostrva, koji je smelim i duhovitim razbijanjem stereotipa privukao pažnju čitalaca u svetu i prodao vi?e od 10 miliona primeraka svoja prva dva romana.
U septembru ove godine, Junason će u Švedskoj objaviti treći roman pod naslovom „Ubica Anders i njegovi prijatelji“, koji će do čitalaca u Srbiji stići krajem godine u izdanju Evro-Đuntija.

Povezana vest:  Patrijarh srpski Porfirije blagoslovio održavanje koncerta “Duša zna” čudesnog ruskog pijaniste Monaha Avela