razdaljina-helen giltrou

Laguna otkrila Helen Giltrou preko „Razdaljine“

Beogradska Laguna nedavno je objavila debitantski roman Helen Giltrou „Razdaljina“ koji je imao britansku premijeru krajem prošle godine.
Giltrou je oduvek želela da se posveti pisanju i zato je i diplomirala književnost u Oksfordu, ali je, da bi mogla da se izdržava, našla posao u izdavaštvu.
Kako je kazala autorka prilikom promocije svog prvenca, dugo je skupljala hrabrost da počne pisanje prvog roman a inspiraciju je našla u napuštenoj i sumornoj zgradi na koju gleda iz svoje kuće u Oksfordu i za koju joj se uvek činilo da bi u njoj mogao da živi ubica.
Tako je započela pisanje „Razdaljine“ i roman je ušao u uži izbor za tri važne nagrade za kriminalistički žanr: Nagrada Udruženja pisaca kriminalističkih dela, Nagrada za debitantsko delo u okviru čuvene nagrade „Bodež“ i nagrada za roman godine lista „Telegraf“.
Glavna junakinja ovog romana je Šarlot Alton, koja želi da napusti svoj prethodni način života u kome je bila umeštana u svet špijuže: kupovala je i prodavala informacije, nalazila tajne zakopane previše duboko da bi ih iko drugi pronašao i stvarala nove identitete za ljude čiju prošlost je trebalo izbrisati.
Sada kada je čvrsto rešila da prekine sa prošlošću, stiže joj ponuda koja joj zvuči neodoljivo jer je skoro nemoguće da bude izvedena. Treba da ubaci svog pomoćnika u novi eksperimentalni zatvor i iz njega izvede nekoga, ko prema evidenciji i nije tamo. NJoj to zvuči kao nekakva nameštaljka ali ne može da odbije posao.
U prikazima ovog debitantskog dela svi se slažu da je ovo snažna, vešto ispričana priča, sa napetom radnjom koja te odvioja vrtoglavom brzinom, sa puno nasilja, ali u svaskom slučaju provokativan i originalan roman.

Povezana vest:  PLESNI DIJALOZI od 20. do 22. aprila u ART bioskopu Kolarac