dioklecijan-ivan ivanji v

„Dioklecijan“ Ivana Ivanjija u izdanju Lagune od petka u prodaji

Važno delo poznatog književnika i prevodioca Ivana Ivanjija o životu imperatora koji je u uzletu hrišćanstva obezbedio stabilnost Rima.
Roman „Dioklecijan“ u izdanju Lagune od petka, 10. jula, naći će se u prodaji u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca kao i u internet knjižari www.delfi.rs i sajtu www.laguna.rs.
Uloga velikog vladara u odgoju budućeg cara Konstantina Velikog, Dikolecijanova do danas nerazjašnjena smrt, kao i mnogo drugih malo poznatih pojedinosti iz njegovog životopisa – čekaju nas na stranicama ovog uzbudljivog romana o jednom od najvećih rimskih careva.
Istorijski roman „Dioklecijan“, pored romana „Konstantin“ i „Julijan“, spada u opus magnum Ivana Ivanjija jer verodostojno i uverljivo oživljava vreme i okolnosti u kojima se u Rimskom carstvu širila i ustoličila nova religija Hristovih sledbenika.

Povezana vest:  Noć knjige po deveti put oduševila 50.000 posetilaca

Ivanji prati Dioklecijana od dečačkih dana, kada je kao sin skromnog provincijskog pisara počeo da se uzdiže na lestvici rimskog visokog društva i postao jedan od najmoćnijih i najznačajnijih careva u istoriji Rima. Ovaj znameniti i mudri imperator, rodom sa naših prostora, prvi je uveo tetrarhiju – vladavinu četiri cara – i posle čestih, krvavih smena na rimskom prestolu obezbedio stabilnu vlast u Carstvu.

Povezana vest:  Sajam knjiga u Beču „Buch Wien16“

Dioklecijan je okrutnost svojih prethodnika zamenio diplomatskim umećem i obezbedio ravnopravnost svih delova velike imperije, ali je nezasluženo zapamćen kao veliki progonitelj hrišćana, mada su oni do poslednje godine njegove duge vladavine bili među njegovim najpoverljivijim ljudima!

Roman na uzbudljiv način rasvetljava mnoge nepoznanice o Dioklecijanovom životu: kako je postao prvi rimski car koji se dobrovoljno povukao s vlasti i potom odbio da se vrati na presto, kako se posvetio gajenju povrća kraj svoje veličanstvene palate na Jadranu, kakva je bila njegova uloga u vaspitavanju budućeg cara Konstantina Velikog, koje su okolnosti dovele do njegove i danas nerazjašnjene smrti…
Splet pouzdanih istorijskih izvora, predanja i piščeve mašte i književnog umeća pružaju čitaocu jedan od najuspešnijih istorijskih romana u srpskoj književnosti.

Povezana vest:  Premijera predstava Histerija u JDP-u