Emir i Maja Kusturica

Emir i Maja Kusturica odlikovani medaljom „Sveti Petar i Fevronija“

Naš proslavljeni reditelj Emir Kusturica i njegova supruga Maja, odlikovani su medaljom pokrovitelja supružničke ljubavi i porodične sreće „Sveti Petar i Fevronija“. Medalju i plaketu uručili su im juče, u petak, 10.07. predstavnici Ruskog doma iz Beograda.
„Sveti Petar i Fevronija“ obeležava se 25. juna po starom, odnosno 8. jula prema novom kalendaru i predstavlja dan porodice, ljubavi i vernosti u Rusiji. Nastao je na inicijativu stanovnika starog ruskog grada Muroma 2008. godine a podržala ga je Svetlana Medvedeva, supruga tadašnjeg predsednika Rusije. Simbol ovog praznika je cvet kamilice, a najvažniji događaj je uručivanje Medalja supružnicima, koji su u braku najmanje 25 godina. Danas se ovaj praznik obeležava u svim gradovima širom Rusije i u čitavom svetu.
Priznanje je supružnicima Kusturica uručeno na Mećavniku gde je u toku Festival klasične muzike „Boljšoj“.
Festival je juče posetio i Patrijarh srpski Irinej koji je prisustvovao koncertu violiniste Nemanje Radulovića i Simfonijskog orkestra „Boljšoj“ pod dirigentskom palicom Srboljuba Dinića.
„Boljšoj“ festival završava se večeras svečanim uručenjem zlatne, srebrne i bronzane matrioške mladim muzičarima. Festival će zatvoriti oktet „Boljšoj“ muzičkim oblikovanjem filma „Sreća“ Aleksandra Medvedkina a „No Smoking Orchestra“ će se pobrinuti za dobru zabavu na samom kraju festivala.
Kroz podršku „Boljšoj festivalu“ kompanija Gasprom njeft nastoji da podrži mlade i talentovane muzičare i na taj način doprinese povezivanju kultura Srbije i Rusije.
Spoj vrhunskog klasičnog muziciranja sa kultnim filmskim ostvarenjima u čarobnom predelu Mokre gore, čine „Boljšoj“ festival jedinstvenim događajem u regionu i šire.

Povezana vest:  Ostvarite sve svoje ciljeve uz knjigu Uspeh, što da ne