Opera Aida 1

Verdijeva „AIDA“ za kraj programa „Metropoliten na bis“ na velikom platnu bioskopa Cineplexx

Beograd, 31.07.2015 – Čast da zatvori program „Metropoliten na bis“ u sredu, 05. avgusta, u bioskopu Cineplexx UŠĆE Shopping Center sa početkom od 19 časova, pripašće operi „Aida“Đuzepea Verdija.
Grandioznom produkcijom i spektakularnim masovnim scenama Aida iz Metropoliten opere vratiće posetioce bioskopa u drevni Egipat i preneti im jednu od najlepših ljubavnih priča pretočenih u note. Ova Verdijeva opera napisana je po porudžbini egipatskog kalifa Ismail-paše u sklopu ceremonija koje su pratile veliki ulazak Egipta na modernu političku scenu tadašnjeg sveta. Verdijev glavni cilj prilikom stvaranja ovog dela je bio da kroz melodijsku liniju, kao glavni faktor, na scenu donese: radost, bol, ljubav, mržnju, osvetu i smrt. Premijera opere je bila 24. decembra 1871. godine u sklopu inauguracije monumentalnog zdanja Kairske opere. Potresna drama, ostvarena nezaboravnom lepotom vokala, muzičko-scensko delo u kojem je sinteza italijanske operske romantike, Verdijeva „Aida“ postala je i ostala jedno od najprivlačnijih dela velikog operskog repertoara.
Moćni glasovi velikih pevača doneće ovu ljubavnu priču na scenu Metropolitena u punom sjaju, na čelu sa Violetom Urmanom u vodećoj ulozi zarobljene etiopijske princeze Aide. Dolora Zajig se našla u ulozi njene glavne rivalke, egipatske princeze Amneris, koja je, kao i Aida, zaljubljena u Radamesa, komandanta egipatske vojske, koga kroz bitke vode želja za slavom i ljubav prema etiopijskoj robinji Aidi, tumači Johan Bota. Kompletnom postavkom ove tragične ljubavne priče diriguje Daniel Gati.
Karte za ovaj prenos su dostupne na blagajnama bioskopa Cineplexx UŠĆE Shopping Center po ceni od 1.200 dinara.
Više informacija može se naći na www.cineplexx.rs.

Povezana vest:  IZLOŽBA „ČISTAČ“ MARINE ABRAMOVIĆ OD 21. SEPTEMBRA U MUZEJU SAVREMENE UMETNOSTI