Dzejn-Ostin---Pod-tudjim-uticajem korica-PRESS

Izdavačka kuća Vulkan objavila poslednji završen roman Džejn Ostin „Pod tuđim uticajem“

Nakon objavljivanja klasika Džejn Ostin kao što su „Ema“, „Razum i osećajnost“ i „Gordost i predrasude“, Vulkan izdavaštvo predstavlja čitaocima širom Srbije i autorkino poslednje delo, za koje mnogi kritičari kažu da predstavlja vrhunac njenog stvaralaštva- ljubavni roman „Pod tuđim uticajem“.
Ovaj biser britanske književnosti, objavljen tek nakon smrti Ostinove, donosi priču o tome gde mogu da vas odvedu odluke koje vam neko nametne i koje su posledice kada ne slušate ono što vam srce govori.
Roman se u mnogim aspektima razlikuje od njenih prethodnih ostvarenja, prvenstveno po tome što je agresivniji, sa više satire, usmerene ka nekima od glavnih junaka, a manje divljenja prema njima. To posebno dolazi do izražaja kada je u pitanju glavna junakinja, En Eliot, koja odlučuje da ostavi verenika zbog toga što ga njena porodica smatra nedostojnim.
Autorka se razbolela tokom pisanja ovog romana i umrla nepune dve godine kasnije, što je uticalo na to da delo bude kraće od drugih njenih radova, ali zato veoma originalno. Naime, ovo je prvo ostvarenje Ostinove u kome glavna junakinja, po standardima svog vremena, nije više u cvatu mladosti. Kritičari to objašnjavaju kao Džejninu želju da piše o sebi i svim ženama koje su, poput nje, propustile svoje šanse za sreću.
U isto vreme, roman predstavlja hvalospev Kraljevskoj mornarici i ljudima koji sopstvenim radom uspevaju da napreduju na društvenoj lestvici. Ostinova time ukazuje na promene u Britaniji, koje su se ogledale u tome što su članovi visokog društva prihvatili novopečene bogataše u svoje krugove.
Pod tuđim uticajem ekranizovan je više puta, a poslužio je i kao inspiracija za brojne pozorišne komade. Ipak, široj publici je najpoznatiji istoimeni film snimljen 2007. godine, u kome glavne uloge tumače Seli Houkins i Rupert Penri-Džouns.
„Pod tuđim uticajem“ nalazi se u svim knjižarama Vulkan širom Srbije, kao i u ostalim bolje snabdevenim knižarama u našoj zemlji. Takođe, naslov možete pronaći i na sajtu www.vulkani.rs.

Povezana vest:  55. Sajam knjiga u Beogradu u znaku velikih jubileja