Biblioteka u telefonskoj govornici

Beč: Biblioteka u telefonskoj govornici

Da li vam je poznata situacija kada vam se knjige u regalu gomilaju, mesta u stanu je sve manje a na bacanje knjiga i ne pomišljate. Gradski sekretarijat za upravljanje otpadom i čistoću u glavnom gradu Austrije u cilju suzbijanja otpada inicirao je projekat razmene knjiga. U tu svrhu preuređene su stare telefonske govornice, opremljene policama i postavljene na svim mestima za odlaganje otpada u Beču.

Povezana vest:  Praznična atmosfera za ljubitelje knjiga traje do kraja januara - 10 godina Vulkan izdavaštva uz 10 specijalnih izdanja i maksimalne popuste

Svi koji žele mogu od kuće poneti svoje knjige i u zameni 1:1 uzeti druge knjige. Time su građani dobili alternativno rešenje kojim mogu osloboditi prostor u domu i besplatno dobiti novo štivo za čitanje. Korišćenje knjiga je vremenski neograničeno.

Ideja za besplatno prosleđivanje knjiga nastala je još devedesetih godina prošlog veka. U Evropi se ovakve javne biblioteke nalaze u pojedinim gradovima u Nemačkoj, Švajcarskoj i Luksemburgu. I u Gradskoj kući austrijske prestonice će se u toku leta nalaziti jedna ovakva biblioteka-govornica.

Povezana vest:  Opčinjavajuća priča o ljubavi, umetnosti i mračnim opsesijama - "Fabrika lutaka" Elizabet Maknil

PHOTO: Felicitas Matern