Senke starog Nisa tvrdjava2

Nišville 2015 obeležiće i zanimljive izložbe

U sklopu pratećih programa Nišvilla 2015, kao i prethodnih godina, biće održano više izložbi fotografija i stripa.
U novom izložbenom prostoru „Barutana“ u Tvrđavi, Nišville ima čast da predstavi legendu niške fotografije i jednog od retkih ( a možda i jedinog) fotoreportera koji je fotografisao sva izdanja Nišvilla – „poslednjeg niškog cara“ – Dušana Mitića Cara i njegovu izložbu fotografija: „Carski rez – Nišville, prvih 20 godina“. Ovom izložbom će „Barutana“ i fromalno biti „puštena u rad“! Za one kojima je njegov opus manje poznat – D. M Car preferira svoju „dajdžest“ biografiju iz pera Gorana Stanković: „Rođen 1953. da bi fotografisao. Ne slika svadbe i ispraćaje. Preferira life/magnum fotografiju. Neoženjen. Politički neopredeljen. Pije rakije bez vode. Slaže se sa Robertom Kapom da je samo objavljena fotografija završena fotografija. Voli crnobelu, jedva podnosi kolor fotografiju. Radi za različite tiražne novine.Protiv svoje volje objavio crno-belu knjigu rok fotografija Knjiga ritma 1991. godine, zatim preterano luksuznu fotomonografiju Niš – grad na snovima 1995, te bibliofilsku knjigu Knjiga bede, u pedeset i jednom primerku 2001. godine. O izložbama i objavljenim fotografijama baš i nema evidenciju. Zato čuva sve negative koje je ikada snimio“. Otvaranje izložbe je zakazano za sredu, 12. avgust u 19 sati.
Ove godine će u sklopu Nišvilla biti održana i Striporama – međunarodni festival stripa i pop kulture koji organizuje striparnica Južni Darkwood iz Niša uz pomoć Nišville Jazz Festivala. Na festivalu će gostovati neki od najpoznatijih domaćih i inostranih strip autora koji rade za najpoznatije svetske strip izdavače, kao što su Branislav Bane Kerac, Rajko Milošević Gera, Dražen Kovačević, Mirko Čolak, Esad Ribić i Stevan Subić, zatim scenarista Marko Stojanović i strip teoretičar (široj javnosti poznatiji kao muzičar) Marko Šelić Marčelo. U press centru Nišvilla, tim povodom že biti izložena strip postavka Rajka Miloševića Gere, koja će biti otvorena u četvrtak, 13. avgusta u 18:00.
U Salonu 77 biće postavljena izložba Davorina Dinića „Senke starog Niša“ – rezultat istraživanja protoka vremena i njegovog neumitnog uticaja na naše živote i okolinu kroz spajanje fotografija starog Niša sa fotografijama načinjenim u današnje vreme. Oživljavanje prošlih vremena na ovakav način, nas čini neposrednim činiocima sopstvene istorije, koja nam inače uvek beži svojom apstraktnošću, i čini da svoje okruženje poštujemo na jedan drugačiji način a svoj život vrednujemo makar za nijansu više… Otvaranje izložbe je u utorak, 11. avgusta u 19 sati.
U utorak, 11. avgusta, za 19:30, na prostoru kod „Midnight Jazzdance“ bine, zakazano je otvaranje izložbe fotografija „Viki voli Zemlju“ – najboljih radova sa istoimenog konkursa fotografija zaštićenih prirodnih dobara naše zemlje, kao deo međunarodnog takmičenja u kojem je učestvovalo 26 zemalja. Na konkurs je stiglo preko 800 fotografija, a najbolje je odabrao stručni žiri Zavoda za zaštitu prirode Srbije, koji je Vikimedijom Srbije, suorganizator ovog projekta. Foto-konkurs „Viki voli Zemlju“, kao i druge projekte Vikimedije Srbije i Vikipediju na srpskom jeziku predstaviće Ivana Guslarević, menadžer komunikacija Vikimedije Srbije.

Povezana vest:  Sporazum o saradnji između Jugoslovenskog dramskog pozorišta i teatra Aleksandrinski