FRIC

„Fric“- skrajnuti roman Sanje Domazet

Izdavačka kuča „Vulkan“ osigurala je da urednik jedne edicije savremene srpske proze bude prof. dr Aleksandar Jerkov čije ime uliva strah strudentima i izaziva poštovanje kod čitalaca, a to je nesumnjiva preoruka i za roman „Fric“ prof. dr Sanje Domazet na koji je on stavio urednički potpis.
Iako se knjiga prodaje več više od pola godine, nije privukla posebnu pažnju čitalaca niti je osvojila neku značajnu nagradu, što iznenađuje s obzirom da je urednik smatra „najboljim delom Sanje Domazet“ koja se več sa svojim prvim romanom „Ko plače“ našla u užem izboru za NIN-ovu nagradu, a do sada je osvojila „Žensko pero“ i tuzlanskog „Mešu Selimoviča“.
Autorka je i veoma produktivni dramski pisac i prva crna komedija „Punjene tikvice“ imala je dug i uspešan život na sceni „Bojan Stupica“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta pre skoro dve decenije.
Ona danas predaje kreativno pisanje na novinarskom smeru Fakultetu političkih nauka i uporedo se bavi književnošču i književnom kritikom.
Njen roman „Fric“ je štampan u ediciji „Putevi“ koju je pokrenuo dr Jerkov s ciljem da u njoj neguje domaču književnost namenjenu onima koji su „osetljiviji za ono što je umetničko u rečima“. 
Njima pripada Domazetova jer „poseduje izuzetan senzibilitet za lepotu jezika i stila“, smatra Jerkov koji tvrdi da je „srpska književnost uvek bila bolja od svega drugog što smo stvorili“.
U njegovom prikazu romana „Fric“ on ga opisuje kao „snatrenje o beskraju duše koja i kad gubi dobija“.
„Između ovih korica skrivene su slike pisca i čitaoca, snimci snova, dagerotipije žudnji i nešto bolje od svega, pa i od užasa. Taj unutarnji astrolab života, taj mikroskop koji otkriva ono što se ne vidi, to što se govori i o čemu se čuti, što oglašavaju timpani srca i monolozi duše, otkriva početnu i krajnju istinu o Fricu – ovo je roman o nežnosti koja to ne prestaje da bude ni onda kada vodi ravno u uništenje. Uostalom, jedino pouzdano što znamo o ljubavi jeste da je ona u veoma bliskoj vezi sa smrču“, opisao je novi roman Sanje Domazet njegov urednik dr Jerkov.

Povezana vest:  U junu baletska premijera za najmlađe