malala yousafzai

Malala položila ispite sa najvišim ocenama

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Jusafzai, koja je došla u Veliku Britaniju nakon pokušaja pakistanskih talibana da je ubiju, dobila je visoke ocene na državnom školskom ispitu, objavio je danas njen otac Zijaudin.
Malala (18), koja je pre tri godine pogođena metkom u glavu jer se zalagala za pravo devojčica na obrazovanje, položila je na velikoj maturi šest ispita sa najvišim ocenama i četiri sa visokim ocenama.
Malala je dobila najviše ocene iz biologije, hemije, fizike, verskih studija i dva matematička predmeta.
-Moja žena i ja smo veoma ponosni na Malalu – objavio je njen otac na svom tviter nalogu i dodao da je obrazovanje neophodno svakom detetu.
Malala je došla u Britaniju u 2012. zbog lečenja koje joj je bio neophodno nakon što je upucana u školskom autobusu u Pakistanu.
Ona sada živi sa svojim roditeljima u Birmingemu, u centralnom delu Engleske, gde pohađa žensku školu.
Malala, koja se nada da će jednog dana biti premijer Pakistana, osvojila je Nobelovu nagradu za mir 2014. zajedno sa indijskim borcem za prava na obrazovanje Kajlašem Satijartijem.
U Britaniji se velika matura sastoji iz polaganja niza predmeta, a velika većina dece ih polaže na kraju pete godine srednje škole.
Rezultate ovogodišnjih maturskih ispita su deca primila u četvrtak.

Povezana vest:  Koncert Letnje noći 2021. - „Čežnja za putovanjem“

PHOTO: Brent Lewis/Denver Post