gojko_mitic_glumacZlatna značka uručena glumcu Gojku Mitiću iz Berlina

 

Priznanje „Zlatna značka“ Kulturno-prosvetne zajednice Srbije uručeno je danas glumcu Gojku Mitiću (70) iz Berlina na svečanosti u Ministarstvu za dijasporu u Beogradu.

Državni sekretar Miodrag Jakšić, koji je uručio priznanje, istakao je da je Mitić svojim radom doprineo afirmaciji Srbije u Nemačkoj, gde je proglašavan za najpopularnijeg glumca po izboru publike deset godina za redom.

-Mitić je kroz rad na filmu dao nemerljiv doprinos evropskoj kinematografiji, a istakao se i u brojnim pozorišnim ulogama. Pored profesionalnog uspeha, Gojko je uvek održavao vezu sa maticom i sarađivao sa Ministarstvom za dijasporu – naglasio je Jakšić.

Povezana vest:  Izraelska trupa Inbal Pinto i Avšalom Polak na 12.BFI

Mitić je izjavio da je „ponosni ambasador Srbije u Nemačkoj“. On je rekao da mu je izuzetna čast što se svrstao među dobitnike „Zlatne značke“, prestižnog priznanja u zemlji iz koje potiče.

Glumac je dodao da je kroz svoj rad na filmu stekao veliku popularnost u Nemačkoj, ali da ovo priznanje u Srbiji ima za njega poseban značaj.

Gojko Mitić je rođen 1940. u selu Strojkovce kod Leskovca. Posle završene gimnazije, studirao je Visoku školu za fizičku kulturu (kasnije DIF), gde ga mnoge filmske kuće iz Evrope koje su snimale u Beogradu angažuju, zbog njegove markantnosti, za manje uloge.

Povezana vest:  "Gordana među vrbama" novi roman Ane Ðokić

U filmskom svetu postaje poznat i veće uloge dobija kada tadašnja Zapadna Nemačka počinje da snima filmove po knjigama Karla Maja. Igrao je uloge indijanca Vinetua i postao izuzetno omiljen među publikom, a kritika je takođe pohvalno govorila o njemu.

Poseban uspeh doživeo je sa filmom „Sinovi velike Medvedice“ po istoimenom romanu nemačke književnice Liselite Velskopf-Hajnrih, koja je za razliku od Karla Maja boravila među pravim Indijancima pa zato njeni romani imaju istorijsku pozadinu.

Film „Sinovi velike Medvedice“ bio je prekretnica u Mitićevoj karijeri. Samo na tu temu snimio je 12 filmova. Radio je i filmove drugog žanra, televizijske filmove i serije, igrao i režirao u pozorištu.

Povezana vest:  "Budenbrokovi" Tomasa Mana u izdanju Nove knjige plus

Od prvih uloga u „Old Šaterhend“ i „Vinetu II“, iz 1963. i 1964. godine, snimio je više od 30 filmova i 20 televizijskih serija u Nemačkoj i Evropi.

U teatru je kreirao na desetine uloga, a u periodu od 1992. do 2006. u ulozi Vinetua odigrao 1024 pozorišne predstave.

Mitić i danas glumi i snima. Ove godine igrao je u televizijskom filmu „Komesar Bruneti“.

„Zlatna značka“ se više od 40 godina dodeljuje istaknutim stvaraocima u kulturi za nesebičan, predan i dugotrajan rad i stvaralački doprinos u širenju kulture. Od 2004. godine Ministarstvo za dijasporu je pokrovitelj ove vredne nagrade i naši ljudi iz dijaspore su ravnopravni dobitnici sa stvaraocima iz Srbije.