knjizare_vulkanNovi lanac knjižara „Vulkan“

 

Srbija je od ove nedelje bogatija za novi lanac knjižara „Vulkan“ koji otvaraju izdavačke kuće „Mono i Manjana“ i „Alnari“. Pod sloganom „Erupcija ideja“, ova dva ugledna beogradska izdavača, koji posluju skoro dve decenije, otvoriće već u utorak (1. juna) knjižare u „Delta Sitiju“ i u „Merkatoru“ u Beogradu u Čačku, Nišu i Kragujevcu, a u sistem su ušle i tri dosadašnje Alnarijeve knjižare u Nišu, Novom Sadu i Pančevu.

Kako je izjavio Nenad Atanacković, jedan od dvojice vlasnika „Mono i Manjana“, pet knjžara se otvara u prostorima koje je do sada držao IPS. Na ovaj, poslovno rizičan, potez odlučili su se, kako je precizirao Atanacković, jer ovo je „poslednja slamka spasa za srpsko izdavaštvo koje nema odgovarajućeg prodajnog prostora i knjige ostaju ‘zakopane’ u magacinima, posebno onih izdavača koji imaju skromnu produkciju i nemaju ni klubove ni knjižare“.

Povezana vest:  Festival fantastike ovog vikenda u SKC

-Ovo definitivno neće biti naši ‘klubovi’ već će se ravnopravno uz knjige „Mono i Manjana“ i „Alnarija“ prodavati knjige svakog izdavača ukoliko su vredne pažnje i mogu da budu atraktivne za kupce – istakao je Atanacković. On se nada da će u sistem „Vulkan“ vremenom biti uključena neka knjižara u centru Beograda, a u planu je da se ispitaju mogućnosti otvaranja u Subotici i još nekim mestima u unutrašnjosti, gde je broj potencijalnih kupaca veći.

Povezana vest:  Tasovac: Kultura ne bira strane

Atanacković je naglasio da mu je ambicija da knjižare“Vulkana“ budu pre svega hramovi knjige gde će posetilac dobiti informaciju o knjigama koje ga zanimaju, gde će se nuditi posebne pogodnosti kupovine i knjige na akciji.

Atanacković je takođe obećao mnogo zanimljivih programa, poput čitanja najmlađim kupcima.

Naime, ideja je da se angažuju volonteri, ili čak neke poznate ličnosti koje su spremne da određenog dana u sedmici u popodnevnim satima čitaju najmlađima nove knjige za decu da bi se formirala nova armija budućih čitalaca.

Povezana vest:  Nova knjiga Jelice Greganović "Život za poneti" u prodaji od 27. avgusta

„Vulkanove“ knjižare su se pozicionirale u prostore (1.500 kvadratnih metara), za koje je postojala velika opasnost da zauzmu parfimerije ili butici, što bi, kako je upozorio Atanacković, za srpske izdavače, koji su u i onako u teškoj situaciji bilo pogubno.