Grozon

Grozon – jedna od najpopularnijih priča za laku noć

Kreativni centar – jedan od vodećih izdavača knjiga za decu u Srbiji – za najmlađe je pripremio dve simpatične i u svetu popularne slikovnice „Grozon“ i „Grozonovo dete“ Džulije Donaldson i Aksela Šeflera.
„Grozon“ je priča u stihovima i govori o dovitljivom mišu koji, šetajući kroz „gust i taman gaj“ izmišlja strašno šumsko čudovište Grozona i tako plaši svaku životinju koja bi da ga pojede. Iznenada se ispostavlja da Grozon i nije baš sasvim izmišljeno biće.
U „Grozonovom detetu“, Grozončica ne posluša upozorenje tate Grozona da ne sme sama da ide u duboku šumu i odlučna je da se sama uveri u to da li je miš najstrašnije stvorenje u šumi.
Od kada je prvi put objavljena 1999. ova poema je prevedena na desetine jezika, štampana u preko 10 miliona primeraka mi po njoj su napravljene pozorišne predstave koje se igraju na Vesendu i Brodveju.
Knjiga je jedna od najprodavanijih i najomiljenijih priča za laku noć u Velikoj Britaniji, a bibliotekari iz Britanije izabrali su je za jednu od deset najboljih slikovnica svih vremena i bila je izložena na izložbi „Svet kroz slikovnice“ u Biblioteci grada Beograda prošle godine.
Knjiga je zasnovana na kineskoj priči o devojčici koja nadmudri tigra i ubedi ga da je ona strašna kraljica džungle. Prema „Grozonu“ je 2009. napravljen animirani film gde su glasove pozajmili Helena Bonam Karter, Robi Koltrejn i Džejms Korden a 2011. je snimljen i nastavak „Grozonovo dete“.
„Grozona“ svom detetu čita čak i jedan od junaka serije „Doctor Who“.

Povezana vest:  Dan zaljubljenih u Vulkan izdavaštvu: Kupiš 1, čitaš 2 knjige